10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

V Londonu protestniki, ki se upirajo vplivu Pekinga na Hongkong, obkolili hongkonško ministrico za pravosodje, zaradi česar je padla

Hongkonška voditeljica Carrie Lam je obsodila “barbarski napad” v Londonu na svojo pravosodno ministrico, ki je padla, ko jo je obkrožila množica protestnikov za demokracijo v Hongkongu. Po trditvah Lamove je bila pri tem poškodovana.

 

To je bil najbolj neposredna fizična konfrontacija kakega člana kabineta Lamove od začetka protestov v Hongkongu pred šestimi meseci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izredno nepriljubljeno hongkonško pravosodno ministrico Tereso Cheng je v četrtek zvečer v Londonu pričakalo več kot deset zamaskiranih protestnikov, ko je odhajala na dogodek, kjer naj bi nastopila.

Nanjo so uperili baterijske svetilke, ob tem pa jo zmerjali, da je morilka, ter vzklikali slogane hongkonških protestnikov. V video posnetku je videti, da je padla na tla, ni pa jasno, ali so jo porinili. Kmalu zatem je vstala in so jo pospremili stran. Poškodb ni bilo videti.

Londonska policija je danes sporočila, da preiskujejo napad na ministrico. Ta bi morala imeti predavaje v Chartered Institute of Arbitrators (CIArb) v središču Londona, ki se ukvarja z alternativnim reševanjem sporov. Iz inštituta so kasneje sporočili, da so dogodek odpovedali. Dodali so, da je Chengova v napadu utrpela poškodbo roke.

Lamova je v izjavi zatrdila, da je ministrica med incidentom utrpela “resne telesne poškodbe”. Če je to res, bi bila ministrica, ki vodi ministrstvo, ki kazenskopravno preganja protestnike, prva članica vlade Lamove, ki je bila poškodovana od začetka protestov.

Britansko policijo je pozvala k preiskavi tega barbarskega napada.

Kitajska je obsodila incident v Londonu in obtožila Veliko Britanijo, da podžiga nemire. “Če britanska stran ne bo spremenila napačnih praks in bo še naprej prilivala olje na ogenj, sejala razdor in ščuvala druge, bo nesrečo priklicala nase,” je izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Guang Sheng.

Pozval je britanske oblasti, naj odgovorne za incident privedejo pred roko pravice ter zagotovijo osebno varnost in dostojanstvo vsega kitajskega osebja v Veliki Britaniji.

Ministrica Teresa Cheng je na obisku v Londonu, da bi promovirala Hongkong kot gospodarsko središče.

Sodi med najbolj nepriljubljene hongkonške vladne predstavnike, saj naj bi bila tista, ki se je zavzemala za zakon o izročitvah obsojencev celinski Kitajski, ki je sprožil proteste. Hongkonške oblasti so ga zaradi protestov nato umaknile.

Protesti v Hongkongu se medtem vse bolj zaostrujejo, saj sta v zadnjem tednu umrli dve osebi. Hongkonška policija smrt 70-letnika, ki je med protesti dobil v glavo opeko, obravnava kot umor. Možakar je bil na odmoru za kosilo, ko se je znašel sredi spopada med dvema skupinama protestnikov. V kritičnem stanju so ga prepeljali v Bolnišnico valižanskega princa, kjer je v četrtek zvečer podlegel poškodbam.

Protestniki danes že peti dan močno ovirajo pomet z barikadami in protestnimi shodi. Policija je dobila okrepitve.

Protestniki so ta teden začeli izvajati novo strategijo, s katero želijo z blokadami na delovne dneve zaustaviti življenje v mestu in tako okrepiti pritisk na vlado ter policijo. V preteklih mesecih so bili namreč protesti osredotočeni na konce tedna.

Protesti so usmerjeni proti naraščajočemu vplivu Pekinga na nekdanjo britansko kolonijo. Demonstranti poleg tega zahtevajo odstop hongkonške voditeljice Carrie Lam, svobodne volitve, neodvisno preiskavo policijskega nasilja nad protestniki ter nekaznovanje za doslej več kot 4000 prijetih protestnikov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine