10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

V Latinski Ameriki že skoraj pet milijonov okuženih z novim koronavirusom

V Latinski Ameriki, enem od žarišč pandemije covida-19, so potrdili že skoraj pet milijonov okužb z novim koronavirusom, število umrlih za koronavirusno boleznijo 19 pa je v soboto preseglo 200.000. Iz regije skoraj vsak dan poročajo o novih rekordih v številu okužb.

Latinska Amerika, kjer živi okoli osem odstotkov svetovnega prebivalstva, ima po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina okoli 30 odstotkov in umrlih vseh okuženih v svetu. Novi koronavirus se v tej regiji hitro širi, med okuženimi pa so tudi vodilni politiki, kot sta brazilski predsednik Jair Bolsonaro ter vršilka dolžnosti bolivijskega predsednika Jeanine Anez.

Med desetimi državami z največ primeri okužb z novim koronavirusom je glede na podatke univerze Johnsa Hopkinsa pet latinskoameriških – Brazilija, Mehika, Peru, Čile in Kolumbija. Zdravstveni sistemi držav v tej regiji so preobremenjeni, gospodarska rast pada, države pa se pogrezajo še globlje v revščino.

Najhuje prizadeta je Brazilija, ki je na drugem mestu v svetu za ZDA tako po številu okužb kot po številu smrtnih žrtev covida-19. Tamkajšnje ministrstvo za zdravje je v nedeljo sporočilo, da so v zadnjih 24 urah zabeležili 25.800 novih primerov okužbe, 541 ljudi je umrlo. Skupno so v Braziliji doslej potrdili 2,73 milijona okužb, covid-19 pa je zahteval več kot 94.000 življenj.

Mehika, kjer so v nedeljo po podatkih ministrstva za zdravje potrdili več kot 4800 novih okužb ter 247 smrtnih žrtev, se je v soboto povzpela na tretje mesto v svetu po številu umrlih za covidom-19. Doslej so v tej državi potrdili več kot 439.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 47.000 ljudi.

V Peruju, kjer je število okuženih nedavno preseglo 400.000, se število novih okužb hitro povečuje po rahljanju ukrepov za zajezitev pandemije. V soboto so zabeležili 7448 novih okuženih, kar je največ v enem dnevu od konca maja.

Tudi v Argentini, kjer so doslej uspešno omejevali širjenje novega koronavirusa, število okužb v zadnjem času narašča.

Zadnje novice

Sorodne vsebine