9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

V katedrali Notre-Dame prva maša po uničujočem požaru; verniki morali nositi čelade

V pariški katedrali Notre-Dame danes poteka prva sveta maša po požaru, ki je cerkev deloma uničil pred dvema mesecema. Zaradi varnosti se maše, ki jo skupaj z drugimi duhovniki daruje pariški nadškof Michel Aupetit, udeležuje le okoli 30 ljudi, vsi pa morajo iz varnostnih razlogov nositi čelade, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

“Želimo spomniti, da je katedrala še vedno živa in v njej obhajati to, za kar je bila zgrajena,” je pred mašo dejal nadškof Aupetit.

Maše v eni od kapel na vzhodni strani znamenite katedrale se udeležujejo predvsem duhovniki, kanoniki in tudi delavci, ki cerkev obnavljajo. Z bogoslužjem, ki ga neposredno prenaša francoski katoliški program KTO, sicer obeležujejo praznik posvetitve katedrale, ki ga običajno praznujejo 16. junija.

Požar, ki je pred natanko dvema mesecema zajel pariško katedralo, je uničil dve tretjini strehe, porušil pa se je tudi stolpič. Francoski minister za kulturo Franck Riester je pred nekaj dnevi ocenil, da bo obnova zahtevna. “Notre-Dame je še vedno nestabilna, predvsem na obokih, ki se lahko še vedno zrušijo,” je poudaril. Pojasnil je, da še vedno niso ugotovili vzroka požara, a za zdaj kaže, da ni šlo za kaznivo dejanje.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je takoj po požaru obljubil, da bodo cerkev obnovili v petih letih.

Francoski mediji so sicer v petek poročali, da so donatorji v dveh mesecih po požaru nakazali zgolj devet odstotkov oziroma okoli 80 milijonov evrov od obljubljenih 850 milijonov evrov za obnovo cerkve.

Zadnje novice

Sorodne vsebine