16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

V Italiji prva splošna stavka v času nove vlade

V Italiji danes poteka splošna stavka, prva v času populistične vlade. Stavka, h kateri je pozvala skupina levih sindikatov, med drugim pa zadeva javni prevoz, šolstvo, zdravstvo ter javno upravo. V več večjih mestih so za danes napovedane demonstracije.

V Rimu in Milanu so posledice stavke občutili že zjutraj, saj stavkajo tudi vozniki avtobusov, tramvajev in podzemne železnice, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V primestnem prometu so sicer začeli stavkati šele po jutranji prometni konici, tako da je večina zaposlenih lahko prišla na delo. Tudi v času popoldanske prometne konice naj bi bilo poskrbljeno, da se bodo zaposleni lahko vrnili domov.

V železniškem prometu so 24-urno stavko začeli v četrtek ob 21. uri. Hitri vlaki sicer vozijo po voznem redu.

Italijanska letalska družba Alitalia je zaradi stavke napovedala morebitne spremembe. Težave pa je pričakovati predvsem na milanskih letališčih Linate in Malpensa, ker 24-urna stavka poteka tudi v podjetju, ki upravlja letališči.

Danes od 8. do 14. ure stavkajo tudi italijanski gasilci, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Sindikati zahtevajo zvišanje plač in pokojnin, protestirajo pa tudi proti “kampanji sovraštva” do migrantov, ki jo izvaja vladajoča desna Liga.

Zadnje novice

Sorodne vsebine