10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

V Italiji nadaljevanje referenduma in lokalnih volitev

V Italiji se danes drugi dan nadaljujejo lokalne volitve in referendum o zmanjšanju števila parlamentarcev. Volišča bodo odprta do 15. ure, prve rezultate pa je pričakovati popoldne. Prvi dan glasovanja se je po podatkih italijanskega notranjega ministrstva volitev udeležilo 39,4 odstotka, referenduma pa 41,4 odstotka upravičencev.

Pred volitvami in referendumom so številni izražali bojazen, da bo udeležba nizka zaradi ponovnega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom v zadnjem času.

Glasovanje poteka ob strogih ukrepih za zajezitev širjenja pandemije covida-19. Na voliščih so tako obvezni razkuževanje in zaščitne maske, ki jih posamezniki lahko snamejo le ob identifikaciji. Da bi ogrožene skupine ljudi, kot so starejši in nosečnice, na voliščih zadržali čim manj časa, so jim omogočili, da preskočijo vrsto. Glasujejo lahko tudi tisti, ki so zaradi pandemije v karanteni, če so se za to prijavili – njihove glasovnice bodo pobrali člani volilnih komisij z zaščitnimi maskami in v rokavicah.

Na volišča je za referendum pozvanih 46,5 milijona državljanov, 18 milijonov pa jih lahko sodeluje na regionalnih volitvah v sedmih italijanskih deželah. V Benečiji (Venetu) in na Sardiniji bodo volili tudi nova senatorja. V skoraj 1200 italijanskih občinah pa bodo potekale lokalne volitve, katerih drugi krog je predviden za 4. oktober. V Furlaniji – Julijski krajini (FJK) bodo volitve v 12 občinah, med drugim v Čedadu.

Volitve veljajo za preizkus za vlado premierja Giuseppeja Conteja, ki sicer ni član nobene od vladajočih strank. Desnosredinske stranke Liga, Bratje Italije in naprej Italija na deželnih volitvah nastopajo skupaj, s čimer so si znatno povečale možnost za uspeh. Koalicijska levosredinska Demokratska stranka in populistično Gibanje pet zvezd pa nastopata ločeno.

Sočasno poteka referendum, na katerem odločajo o ustavni reformi za zmanjšanje števila parlamentarcev. V skladu z ustavnim zakonom, ki ga je italijanski parlament potrdil oktobra lani, naj bi se število poslancev v spodnjem domu zmanjšalo s 630 na 400, število senatorjev pa s 315 na 200.

Referendum neposredno zadeva Slovence v Italiji, ki bi lahko zaradi krčenja števila parlamentarcev v prihodnje ostali brez svojih predstavnikov v Rimu. FJK, kjer jih živi večina, po novem zakonu pripadajo štirje senatorji namesto sedmih in osem poslancev namesto 13.

Slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc je za STA izpostavila, da bi zmanjšanje števila parlamentarcev ohromilo demokracijo v Italiji, najbolj pa bi prizadelo prav FJK. Poleg tega bi Slovencem odvzelo možnost, da bi jih kot doslej zastopala neka stranka, ki bi jih na svoji listi na volitvah uvrstila na izvoljivo mesto.

Pričakovati je, da bodo italijanski državljani na referendumu potrdili krčenje parlamenta. Izidi referenduma bodo veljavni in zavezujoči ne glede na udeležbo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine