22.5 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

V Hongkongu se razmere zaostrujejo: kitajske oblasti pridržale uslužbenca britanskega konzulata v Hongkongu

Peking je danes sporočil, da je kitajska policija v Shenzenu na jugu države pridržala uslužbenca britanskega konzulata v Hongkongu. Kitajska je uslužbenca, sicer državljana Hongkonga, pridržala v času napetosti z Otokom, ki ga obtožuje vmešavanja v prodemokratične proteste, ki že tri mesece pretresajo Hongkong.

 

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang je danes potrdil, da je policija v Shenzenu za uslužbenca britanskega konzulata odredila 15-dnevno administrativno pridržanje, ker da je kršil zakon o javni varnosti.

Ob tem je poudaril, da je uslužbenec državljan Hongkonga in tako tudi “kitajska oseba”, ne pa državljan Velike Britanije, tako da gre za notranjo zadevo Kitajske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na britanskem zunanjem ministrstvu v Londonu so se že v torek na medijska poročanja o aretaciji uslužbenca svojega konzulata odzvali z zaskrbljenostjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

28-letnega uslužbenca konzulata Simona Chenga so pogrešali od 8. avgusta, ko je odpotoval na enodnevni poslovni sestanek v Shenzen. Izginil je še isti dan, ko se je vračal domov, očitno tik na meji. Svojemu dekletu je namreč poslal sporočilo, da bo ravno prečkal mejo, nato pa od njega ni bilo več glasu, je na Facebooku zapisala njegova družina.

Peking je v zadnjih tednih London večkrat posvaril, naj se ne vmešava v proteste v Hongkongu. Protesti v tej nekdanji britanski koloniji so pred 11 tedni izbruhnili zaradi medtem zamrznjenega predloga zakona, ki je predvidel izročanje domnevnih storilcev kaznivih dejanj Kitajski.

Hongkong se je pod okrilje Kitajske iz rok Velike Britanije vrnil leta 1997. Kot območje s posebno upravo bi moral še vse do leta 2047 uživati posebne pravice, v kar pa številni tamkajšnji prebivalci dvomijo. Osrednja zahteva hongkonških protestnikov, ki še niso odnehali, so svobodne volitve in neodvisna preiskava policijskega nasilja na prejšnjih demonstracijah, v množici pa je bilo ob tem slišati tudi pozive k neodvisnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine