6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

V Hongkongu se nadaljujejo protivladni protesti, ki so se ponekod sprevrgli v spopade med protestniki in policijo

V Hongkongu se tudi danes nadaljujejo protivladni protesti, ki so se ponekod sprevrgli v spopade med protestniki in policijo. Ta je znova uporabila solzivec, prvič pa je proti protestnikom uporabila tudi vodni top, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Na tisoče protivladnih protestnikov se je danes v dežju zbralo na stadionu, od koder so začeli pohod po ulicah Hongkonga. Pohod je najprej potekal mirno, nato pa se je skupina protestnikov spopadla s policijo.

Policija je proti skupini protestnikov, ki so zaprli cesto v bližini glavnega vladnega poslopja na območju zahodnega Kowloona, najprej uporabila solzivec. Protestniki so v odgovor policiste obmetavali s kamnitimi kockami in molotovkami, pred solzivcem pa so se zaščitili z dežniki, ki jim pridejo prav tudi zaradi obilnega dežja.

Na ulice so danes prvič zapeljala tudi vozila, opremljena z vodnimi topovi, vendar jih policija sprva ni uporabila in poudarila, da gre za opozorilo protestnikom, da jih bodo uporabili, če se ne bodo umaknili. Ko se je skupina protestnikov spopadla s policijo, je ta proti njim na kratko usmerila vodne topove in jim sledila nekaj sto metrov, dokler se niso razbežali v stranske ulice, poročajo agencije.

Protestniki, ki že tri mesece zasedajo hongkonške ulice in zahtevajo več demokratičnih svoboščin, vztrajajo, da bodo nadaljevali svoja prizadevanja. Protestniki v tej nekdanji britanski koloniji, ki menijo, da so njihove pravice in svoboščine ogrožene, vztrajajo pri svojih zahtevah in kritiki oblasti v Pekingu.

“To je zadnja priložnost. Mislim, da bo vladni nadzor vse strožji in ne verjamem, da bodo popustili, zato je to verjetno naša zadnja priložnost, da se borimo,” je dejala ena od protestnic, ki se je z dveletnim sinom in možem udeležila pohoda skozi zahodni Kowloon.

Na hongkonških ulicah se je že v soboto na protestih zbralo več tisoč ljudi, pri tem pa so izbruhnili tudi spopadi.

Večinoma mirne proteste, ki so jih v zadnjih dneh znova zaznamovali nasilni spopadi, je zanetil predlog zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski.

V skladu z dogovorom iz leta 1984, po katerem je Velika Britanija leta 1997 Kitajski vrnila Hongkong, tamkajšnji prebivalci po načelu ena država, dva sistema, uživajo delno avtonomijo ter obsežne pravice in svoboščine, ki jih prebivalci kitajske celine ne poznajo.

“Kitajska ne želi izgubiti Hongkonga, želijo, da Hongkong postane del Kitajske in da se obnaša kot Kitajci, ki počnejo to, kar jim vlada reče,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal eden od protestnikov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine