11.4 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

V Grčiji odložili odpravo ukrepov proti covid19 – letos brez množičnih novoletnih zabav

Po nekaterih utemeljenih razmišljanjih naj bi Grki prve znake popuščanja zdravstvenih napetosti pričakovali v začetku prihodnjega tedna

 

Sposobnost zdravstvenega sistema, da deluje z varno delovno obremenitvijo, bo odločilni dejavnik, ki bo strokovnjakom omogočil, da odpravijo omejevalne ukrepe proti pandemiji, je v udarnem članku zapisal atenski časopis Kathimerini. Prvi znaki popuščanja zdravstvenih napetosti naj bi bili pričakovani v začetku prihodnjega tedna. Trende umirjanja in ostalih potrebnih podatkov bodo zbirali do konca tedna

Kazalnik pritiska na zdravstveni sistem kaže da je bilo včeraj v grški Makedoniji v intenzivnih bolnišničnih oddelkih le pet brezplačnih postelj, v Tesaliji pa nobena.

Poleg tega po mnenju strokovnjakov za lajšanje ukrepov dnevno število na novo okuženih ne sme presegati 500, pomemben je tudi odstotek pozitivnih testov in število reprodukcij virusa Rt. Na podlagi razpoložljivih podatkov je predvidena odprava ukrepov 7. decembra prestavljena. Tak opogumljajoči trendi pa vse eno niso, da bi se spustili v preveč tvegano rahljanje ukrepov oziroma omejitev.

Solunski časopis Tipos Thessaloniki pod naslovom “Zaprto mesto do leta 2021” med drugim piše, da bodo odpravljali lockdown počasi in previdno, brez naglice. Lokalna oblast v Solunu se je izrekla proti hitremu in všečnemu “odpiranju”. Po drugi strani pa je bilo prvič v Solunu občutno upadlo dnevno število okuženih, ki je bilo včeraj 213 ljudi. Kar je zelo opogumljajoča številka. Samo naj tako ostane pa se bo dali dihati, je pristavil nekdo iz mestne uprave Soluna.

Opozicija in s tem tudi tisk ki jo podpira, vladi očita, da manipulira s podatki o pandemiji korona virusa v državi. Po navedbah sindikata novinarjev, bi naj obstajali dve zbirki podatkov z informacijami o širjenju virusa, ter da so v zvezi s tem že podali predlog za preiskavo . Časopis opozicijske stranke Syriza( ekvivalent slovenski levici)Avgi obtožuje vladnega tiskovnega predstavnika Steliosa Pezasa ter določene člane kabineta vlade za namerno prikrivanje in onemogočanje same preiskave.

Zanimiv sindrom levih ali levičarskih strank. Vsepovsod se spuščajo v oviranje in upočasnjevanje izvedb nujnih in potrebnih ukrepov za omejitev in ustavitev posledic epidemije, ki jih ta pušča po vseh državah in njihovih gospodarstvih. Obenem si »prizadevajo« za redne in dolgotrajne postopke sprejemanja zakonov z široko javno razpravo kot v najbolj odličnih in normalnih okoliščinah. Ne zaupajo nobenemu. Konkretnih resnih in vsebinskih nasprotnih rešitev ne ponudijo, primerne podpore dobrim, resnim in nujnim rešitvam pa tudi ne dajejo.

»Državotvorno«, da dol padeš!

Političnih prestižnih iger lahko pustijo lahko za pokoronski čas. Najboljše in tudi najbolj pravšnji prispevek bi dali za zdravje in dobrobit lastnim ljudem.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine