11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

V Franciji nameravajo omejiti proteste

Francoska vlada je danes napovedala prepoved protestov rumenih jopičev na Elizejskih poljanah in drugih občutljivih mestih, če se jih bodo udeležili skrajneži, ki spodbujajo nasilje. Ob tem je premier Edouard Philippe napovedal tudi menjavo direktorja pariške policije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti rumenih jopičev so se minuli konec tedna v Parizu ponovno sprevrgli v nasilje in spopade s policijo, ki je uporabila solzivec in vodni top, aretirala pa je več deset ljudi.

“Od naslednje sobote in vsakič, ko bo potrebno, bomo prepovedali demonstracije v imenu rumenih jopičev na območjih, ki so bila najhuje prizadeta, takoj ko bomo izvedeli, da so na njih prisotni skrajneži, ki spodbujajo nasilje,” je dejal Philippe.

Francoski premier je bil kritičen tudi do dela policistov na sobotnih protestih in napovedal, da bo predsednik Emmanuel Macron v sredo na zasedanju vlade zamenjal vodjo pariške policije Michela Dellpuscha z Didierjem Lallementom.

Na ulicah Pariza je bilo v soboto aktivnih okoli 5000 policistov, na drugi strani pa je bilo nekaj sto nasilnih protestnikov, ki so več ur pustošili po Elizejskih poljanah. Na posnetkih je bilo videti policiste, ki so stali v formaciji, medtem ko so protestniki zažigali in plenili po trgovinah.

Philippe je danes napovedal tudi strožje ukrepe proti ljudem, ki se bodo udeleževali nedovoljenih demonstracij, saj nameravajo občutno povišati denarne kazni.

Podporniki gibanja rumenih jopičev so se minulo soboto že 18. zapored zbrali na demonstracijah po celi Franciji, pri čemer so bile najštevilčnejše v Parizu. Tako kot že večkrat doslej, so se tudi tokrat protesti sprevrgli v nasilje. Ob robu protesta je med drugim zagorelo v eni od bančnih poslovalnic, pri čemer je bilo lažje poškodovanih 11 ljudi, med njimi dva policista.

Protesti se nadaljujejo kljub številnim posvetom v okviru javne razprave, ki jo je Macron sredi januarja sprožil za pomiritev protestnikov, zaključila pa se je v petek. Gibanje se je začelo v znak protesta zaradi povišanja cen goriva, nato pa preraslo v upor proti vladnim politikam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine