24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

V FJK volijo nove deželne oblasti

V Furlaniji – Julijski krajini (FJK) bodo danes deželne volitve, na katerih se desnosredinskemu zavezništvu nekdanjega premierja Silvia Berlusconija obeta prepričljiva zmaga. Med kandidati za 49 sedežev v deželnem parlamentu v Trstu so na različnih listah tudi številni Slovenci. Volišča bodo danes odprta od 7. do 23. ure.

Regionalne volitve veljajo za pomemben preizkus po parlamentarnih volitvah v Italiji 4. marca, po katerih vlade še ni na vidiku. Na omenjenih volitvah je v FJK slavilo desnosredinsko zavezništvo, med njimi predvsem Liga.

Ta si tudi danes obeta zgodovinski uspeh v tej deželi, njen kandidat Massimiliano Fedriga pa velja za najverjetnejšega novega predsednika FJK, saj mu javnomnenjske raziskave napovedujejo med 47 in 51 odstotkov glasov. Liga naj bi v prihodnjem petletnem mandatu glede na ankete imela tudi največ poslancev v deželnem parlamentu.

V boj za 49 stolčkov deželnih poslancev so se podali kandidati 11 list, med njimi tudi stranke Slovenska skupnost (SSk), na kateri so izključno Slovenci.

Pripadniki slovenske skupnosti so sicer prisotni tudi na več drugih listah. Koliko jih bo izvoljenih, je težko napovedati, saj je to med drugim odvisno od uspeha njihovih list, števila preferenčnih glasov in tudi od volilne udeležbe. Trenutno sta v parlamentu v Trstu dva poslanca iz vrst slovenske manjšine, Igor Gabrovec in Stefano Ukmar.

Zadnje novice

Sorodne vsebine