16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

V EU dogovor o brezvizumski ureditvi za Britance po brexitu

Svet Evropske unije in Evropski parlament sta v torek dosegla dogovor, da britanski državljani po brexitu za kratke obiske v schengenskem območju ne bodo potrebovali vizumov. To bo sicer veljalo zgolj v primeru, da bo Velika Britanija vzpostavila enako ureditev za državljane EU, so navedli na svetu.

 

Državljani Združenega kraljestva bodo lahko v schengenskem območju brez vizuma 90 dni v 180-dnevnem obdobju. Dogovor morata Svet EU in Evropski parlament še uradno potrditi.

Poudarili so, da v skladu s pravili EU brezvizumska ureditev velja zgolj v primeru recipročnosti. Velika Britanija je napovedala, da ne namerava uvesti vizumov za kratke obiske državljanov EU. Če bo uvedla vizume za eno državo članico, bodo institucije EU ukrepale in uvedle vizume tudi za britanske državljane.

Velika Britanija bi sicer morala unijo zapustiti že pretekli petek, a britanski poslanci še niso potrdili izstopnega sporazuma, ki ga je London sklenil z Brusljem. Tako je britanska premierka Theresa May v torek napovedala, da bo vnovič zaprosila za preložitev izstopa, trenutno predvidenega za 12. april.

Zadnje novice

Sorodne vsebine