13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

V eksploziji ilegalne nigerijske rafinerije 110 mrtvih

Piše: Ivan Šokić

V eksploziji ilegalne rafinerije nafte na jugu Nigerije prešnji teden je bilo ubitih 110 ljudi.

23. aprila 2022 je na meji med nigerijskima zveznima državama Rivers in Imo v vasi Abaezi prišlo do eksplozije v rafineriji nafte. Vzrok za eksplozijo ostaja neznanka, posledice pa so vidne s prostim očesom, saj je uničen tudi dobršen del gozda.

“V eksploziji je zgorelo več vozil, ki so čakala na nakup nelegalnega proizvoda,” je za lokalne nigerijske medije povedal Fyneface Dumnamene. Prizorišče eksplozije je bilo grozljivo. Več trupel je zgorelo do nerazpoznavnosti, medtem ko so telesa posameznikov, ki so skušali uteči pred eksplozijo našli celo viseti z vej na drevesih.

Oblasti v zvezni državi Imo so po nesreči sporočile, da so ljudi večkrat svarili naj prenehajo z ilegalno dejavnostjo, verjamejo pa, da bo tokratna nesreča, ki je zahtevala 110 življenj služila kot lekcija za ostale.

Nigerijske oblasti so medtem že izdale tiralico za lastnikom nelegalne rafinerije Okenzejem Onyewokejem.

Nigerija ima največje zaloge nafte v Afriki, a nikakor ne uspe vzpostaviti potrebne infrastrukture, s katero bi lahko iz nafte pridobili gorivo. V predelih, kjer je brezposelnost bolj izjema kot pravilo domačini kradejo nafto iz naftovodov, ki pripadajo velikim naftnim podjetjem in jo predelujejo v lastnih zasilnih delavnicah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine