5.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

V Dagestanu muslimanski protestniki iskali Izraelce po letališču

Piše: A. H. (nova24tv.si)

Izrael je pozval ruske oblasti, naj zaščitijo Izraelce in Jude na svojem ozemlju, potem ko so propalestinski protestniki vdrli na letališče v dagestanski prestolnici Mahačkala po pristanku letala iz Tel Aviva. Na stotine propalestinskih protestnikov je v nedeljo vdrlo na letališče v ruski pretežno muslimanski regiji Dagestan, kamor je prispelo letalo iz Izraela, zaradi česar so varnostne sile morale zapreti letališče in odstraniti nasilnike. Policija je prijela 60 protestnikov.

Izraelski mediji so predvajali posnetek, na katerem je množica propalestinskih protestnikov ob vzklikanju gesel proti Izraelu vdrla na letališko stezo in iskala potnike z letala, ki je priletelo iz Tel Aviva. Kot poroča tiskovna agencija AP, je množica protestirala zaradi prihoda letala ruske družbe Red Wings, ki je prispelo iz Tel Aviva. Zaradi vdora so zaprli letališče in prihajajoča letala v Mahačkalo preusmerili na druga letališča. Videoposnetki prikazujejo grozljive in nasilne prizore propalestinskih skrajnežev, ki kričijo, uničujejo in izvajajo nasilje.

Dagestanske oblasti so sporočile, da so ukrepale proti izgrednikom na letališču in da so razmere pod nadzorom. BBC navaja ruske medije, da so po incidentu prijeli 60 oseb, skupno so identificirali 150 protestnikov, dvajst ljudi pa je bilo ranjenih, poroča Reuters. Nemiri so sledili več drugim protiizraelskim incidentom na severnem Kavkazu, ki jih je sprožila izraelska vojna proti skrajnežem Hamasa v Gazi. Dagestanska vlada je v ponedeljek zgodaj sporočila, da krepi varnostne ukrepe po vsej republiki, v kateri živi približno 3 milijone ljudi.

Videoposnetki z letališča v Mahačkali, ki krožijo po družbenem omrežju X, prikazujejo protestnike, večinoma mlade moške, kako mahajo s palestinskimi zastavami, razbijajo steklena vrata in tečejo po letališču z vzkliki “Allahu Akbar” ali “Bog je največji”. “Izgredniki v Dagestanu, ruski republiki, kjer je 3,2 milijona prebivalcev, od tega 83 % muslimanov, so vdrle na letališče, potem ko se je razširila novica, da je letalo pristalo iz Tel Aviva. Prehiteli so na pisto in se premikajo od letala do letala v iskanju Judov za linč. Molite za Izrael,” je ob posnetku zapisal profil na družbenem omrežju X.

“Povejte nam, kje so Judje,” so vzklikali ostali, ki so vdrli celo na stezo, kjer bi moralo letalo pristati. Grozljiv videoposnetek je objavil profil Višegrad24 na X.

 

Tukaj pa se ne konča, nasilni izgredniki so prevrnili policijski patruljni avtomobil, se v številni skupini zbrali celo pred hotelom, kjer naj bi bivali Izraelci in vzklikali  “Jud se je danes prijavil v hotel Flamingo v mestu Khasavyurt v Dagestanu v Rusiji. Hitro se je pred hotelom zbrala množica ljudi, ki je začela vzklikati: “Pokaži obraz, sicer bomo prišli v hotel in te potegnili od tam!” Takole izgleda linč,” je enega od posnetkov komentiral slednji profil na X.

 

Na letališče je sodeč po enem od posnetkov in zapisov na X prispel tudi minister za nacionalno politiko in verske zadeve Dagestana Enrik Selimovič Muslimov. Množica propalestinskih protestnikov na letališču je bila ogromna, kot je videti, pa gre za mlade moške, željne nasilja.

 

Izrael je pozval k zaščiti svojih državljanov

Ruska letalska uprava je letališče zaprla, dokler ne zaključi varnostnih pregledov. Takojšnjih poročil o aretacijah ni bilo, vendar je ruska zvezna preiskovalna agencija odredila kazensko preiskavo incidenta. Regionalni voditelji na dveh drugih območjih severnega Kavkaza so pozvali k miru. Podoben poziv je izdal glavni dagestanski muslimanski klerik ali mufti. Izrael je ruske oblasti pozval, naj zaščitijo Izraelce in Jude v svojih pristojnostih po nedavnem izbruhu nasilja nad izraelskimi in judovskimi cilji. V preteklih dneh so v Nalčiku, glavnem mestu bližnje ruske republike Kabardino-Balkarije, zažgali judovski center v gradnji, so sporočili uradniki za izredne razmere.

Na družbenih omrežjih so bila tudi poročila o manjših protiizraelskih srečanjih konec tedna v Dagestanu in po severnem Kavkazu na jugu Rusije. Reuters teh poročil ni mogel neodvisno preveriti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je za dogodke okrivil rusko “široko razširjeno kulturo sovraštva do drugih narodov, ki jo širijo državna televizija, strokovnjaki in oblasti”. Iz Kremlja ni bilo takojšnjega komentarja. Rusija je poskušala ohraniti stike z vsemi stranmi v konfliktu med Izraelom in Hamasom, vendar je razjezila izraelske oblasti s povabilom delegacije Hamasa v Moskvo. Izraelsko zunanje ministrstvo je v nedeljo poklicalo ruskega veleposlanika.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine