4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

V Črni gori predsedniške volitve; favorit nekdanji Titov mladinec

V Črni gori bodo danes predsedniške volitve, na katerih bo najverjetneje že v prvem krogu slavil veteran črnogorske politike, bivši predsednik vlade in države Mile Đukanović. Volišča bodo odprta od 7. do 20. ure.

Skupno se za položaj predsednika Črne gore tokrat poteguje sedem kandidatov. Gre za sedme predsedniške volitve od uvedbe večstrankarskega sistema v državi.

Na nekaj več kot 1200 voliščih bo lahko svoj glas oddalo 532.599 volivcev, volitve pa bo spremljalo prek tisoč domačih in tujih opazovalcev.

Poleg Đukanovića, kandidata Demokratske stranke socialistov, so kandidati razdrobljene opozicije Marko Milačić, Mladen Bojanić, Hazbija Kalač, Vasilij Miličković, Dobrilo Dedeić ter Draginja Vuksanović. Slednja je kandidatka Socialdemokratske stranke in prva ženska, ki se poteguje za predsednico Črne gore.

Za največjega tekmeca 56-letnemu Đukanoviću velja 55-letni ekonomist Bojanić. Glede na eno od zadnjih javnomnenjskih raziskav naj bi prejel 35,5 odstotka glasov podpore. Đukanović naj bi jih dobil 50,6 odstotka. Morebitni drug krog ni v celoti izključen, odvisen naj bi bil od volilne udeležbe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V morebitnem drugem krogu Đukanoviću napovedujejo približno 55 odstotkov podpore.

Od leta 1990 so bili predsedniki Črne gore Momir Bulatović z dvema mandatoma, Đukanović z enim mandatom in Filip Vujanović, ki je dobil tri mandate.

Đukanović obvladuje Črno Goro že najmanj dve desetletji. Tako s pomočjo politike, kot svojih mafijskih povezav, na kar opozarjajo njegovi kritiki.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine