29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

V času ko Šarčeva vlada izdatke povečuje, nemški finančni minister opozarja: Obdobje obilja v državi je minilo!

Nemški finančni minister Olaf Scholz je danes posvaril, da gospodarski zagon v Nemčija usiha in da so dnevi, ko so davčni prihodki države presegali pričakovanja, minili. Ob tem je opozoril še na možnost pojava protestov t.i. rumenih jopičev tudi v Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Dobri časi, ko je država prejemala več davkov od pričakovanih se končujejo,” je Scholz dejal za današnji izvod nemškega časnika Bild. “V letu 2018 bomo še enkrat dosegli davčni presežek. Vendar so leta obilja mimo. Od zdaj naprej ne pričakujem več nepredvidenih dodatnih prihodkov,” je dodal nemški finančni minister, ki sicer prihaja iz vrst nemških socialdemokratov (SPD).

Finančni minister, ki je tudi nemški podkancler, je opozoril tudi na možnost pojava protestov t.i. rumenih jopičev v Nemčiji. “Tudi Nemčija ima potencial za pojav rumenih jopičev, ki ga ne smemo podcenjevati,” je dejal. Po njegovih navedbah bi lahko prebivalce k temu spodbudili visoki stroški življenja, med drugim tudi naraščajoče cene stanovanj.

Trdna gospodarska rast, visoke plače in nizka stopnja brezposelnosti so v minulih letih povečali davčne prilive v Nemčiji, s čimer je država – v nasprotju z večino članic EU – uživala zaporedne proračunske presežke. Leta 2017 ga je denimo ustvarila za 36,6 milijarde evrov.

V minulih mesecih pa se je nato v luči ameriško-kitajskih trgovinskih napetosti rast nemškega gospodarstva, ki je močno izvozno naravnano, že upočasnila. Med drugim se država sooča s težavami v avtomobilski industriji, negotovost pa v gospodarstvu povzroča tudi zaskrbljenost nad brexitom. Nemčija je poleg tega zaradi velikega presežka v zunanjetrgovinski bilanci tudi tarča ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

V tretjem četrtletju minulega leta je Nemčija celo prvič v več kot treh letih zabeležila padec bruto domačega proizvoda. Takrat je vlada v Berlinu znižala napovedi gospodarske rasti za leto 2018 z 2,2 odstotka na 1,5 do 1,6 odstotka.

No, če se v Nemčiji zavedajo, da prihajajo težki gospodarski časi pa je pri nas čisto drugače. Šarčeva levičarska vlada veselo povečuje svoje izdatke, zaposluje v javni upravi, viša plače v javni upravi, … in se obnaša, kot da smo na začetku obdobja »debelih krav«. A, žal smo na koncu obdobja »debelih krav«…

Skratka, predsednik vlade Marjan Šarec s svojim neodgovornim ravnanjem dolgoročno ogroža stabilnost slovenskih javnih financ, ki bodo tako nepripavljene na novo gospodarsko krizo. In spet bo morala priti desnosredinska vlada, kot je bila druga Janševa vlada, da bo to zavoženo stanje reševala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine