9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

V boji proti »fake news« Bela hiša spremenila pogoje za novinarske akreditacije

Ameriški mediji, ki imajo dopisnike v Beli hiši, se pritožujejo, ker je administracija predsednika Donalda Trumpa po eliminaciji rednih novinarskih konferenc in omejitvi dostopa do uradnih dogodkov spremenila še pogoje za izdajanje novinarskih akreditacij. Praktično vsi dopisniki Bele hiše so morali znova zaprositi za akreditacije.

 

Sodnik, ki ga je na položaj imenoval Trump je lani Beli hiši ukazal, naj vrne akreditacijo dopisniku televizije CNN Jimu Acosti, Bela hiša pa je v odgovor spremenila pogoje za akreditacije. Po novem do stalne akreditacije ni več upravičen nihče, ki ga ni fizično v Beli hiši najmanj 90 od zadnjih 180 dni.

Toliko časa v Beli hiši sicer ni niti Trumpa, zato so se domislili izjem, ki so jih dovolili na prošnjo medijskih organizacij. Zdaj so praktično vsi dopisniki tam s to izjemo, kar pomeni, da jim lahko tiskovna predstavnica Sarah Sanders kadarkoli pokaže vrata.

Washington Post je imel na primer osem dopisnikov, sedem jih je dobilo takšne nove akreditacije, komentatorju Dani Milbanku, ki je oster do Trumpa, pa so ponudili začasno, ki jo je treba obnavljati vsakih šest mesecev. Novi pogoji za izdajo akreditacij so najbolj prizadeli honorarne snemalce in tehnike.

Trump nima rednih novinarskih konferenc, ampak samo t. i. “helikopterske” oz. sklicane na hitro, ko odgovarja na vprašanja novinarjev, preden odrine na pot iz Bele hiše, v ozadju pa ropota prižgani helikopter. Trump se sicer ne skriva pred mediji in odgovarja na vprašanja tudi ob dogodkih v Beli hiši.

Zadnje novice

Sorodne vsebine