6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

V BiH razveljavili obsodbo zaradi vojnih zločinov proti Srbom in Hrvatom

Prizivno sodišče Bosne in Hercegovine je razveljavilo prvostopenjsko sodbo osmim Bošnjakom zaradi zločinov, ki so jih storili med vojno v BiH nad srbskimi in hrvaškimi civilisti v taboriščih nedaleč od Sarajeva. V enemu najdaljših procesov za vojne zločine v BiH, ki je potekal od aprila 2012, so bili julija lani obsojeni na 60 let zapora.

 

Prizivno sodišče v Sarajevu je upoštevalo pritožbe tožilstva BiH in obrambe dvojice obsojencev Mustafa Đelilovića in Halida Čovića, je poročala radiotelevizija Republike srbske v BiH.

Odredilo je ponovno sojenje, ki bo potekalo na prizivnem sodišču s sodniki, ki so razveljavili prvostopenjsko sodbo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Združenju srbskih taboriščnikov pričakujejo, da bo prizivno sodišče na drugi stopnji upoštevalo vse dokumente in dejstva, ki jih niso obravnavali na prvi stopnji. Upajo tudi, da bodo zvišali kazni, ki so bile izrečene na prvi stopnji, da bi žrtve dobile zadoščanje, dodaja Tanjug.

Gre za vojne zločine nad civilisti hrvaške in srbske narodnosti, ki so bili zaprti v objektih Silos, vojašnica Krupa in osnovna šola 9. maj v Hadžićih nedaleč od Sarajeva. Srbske civiliste so začeli zapirati v taborišča leta 1992, Hrvate pa leto kasneje.

Sodišče je lani nekdanje uradnike ter vojaške poveljnike in pripadnike vojske BiH spoznalo krive nečloveškega ravnanja ter povzročanja fizičnega in duševnega trpljenja zaprtih v taboriščih.

V Silosu je bilo približno 500 ljudi srbske narodnosti, med njimi tudi mladoletniki, ženske in starejše osebe, je ugotovilo sodišče na prvi stopnji. Potrdili so, da so zaprte civiliste tepli, medtem ko so jih silili, da opravljajo različna dela, nekatere so tudi poškodovali ali umorili. Civilisti so bili zaprti v nečloveških razmerah, brez hrane in zdravstvene oskrbe, je še objavilo sodišče.

Zadnje novice

Sorodne vsebine