31.9 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

V Barceloni protesti v podporo enotni Španiji

V katalonski prestolnici Barcelona se je ob današnjem španskem državnem prazniku zbralo več tisoč ljudi v podporo enotni Španiji. Razmere v Španiji so sicer čedalje bolj napete, saj je prihodnji teden pričakovati sodbo katalonskim voditeljem, ki jim zaradi poskusa odcepitve od Španije grozi okoli 10 let zapora.

Po podatkih policije se je na ulicah Barcelone zbralo okoli 10.000 ljudi, kar je precej manj kot pred dvema letoma, ko jih je prišlo 65.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Številni protestniki so izrazili upanje, da bodo nekdanji katalonski politični in civilnodružbeni voditelji, ki jim sodijo zaradi njihove vloge pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije oktobra 2017, prejeli visoke kazni. “Upam, da bodo obsojeni za njihov poskus državnega udara, niso spoštovali ustave,” je povedala ena od protestnic.

Po navedbah španskih medijev bi lahko špansko vrhovno sodišče dokončno sodbo objavilo že v ponedeljek ali torek. Ob sklicevanju na sodne vire poročajo, da naj se vrhovni sodniki ne bi odločili za kaznivo dejanje upora, ki bi pomenilo od 15 do 25 let zapora. Odločili naj bi se za blažje kaznivo dejanje vstajništva, za katero je predvidenih od 10 do 15 let zapora. Po navedbah časnika El Confidencial naj bi obdolžencem dosodili med štiri in deset let zapora.

Razmere v Španiji se tako zaostrujejo. Gibanje za katalonsko neodvisnost napoveduje množične proteste, splošno stavko in državljansko nepokorščino, španska vlada pa krepi policijsko prisotnost v Kataloniji.

Španski kralj Felipe VI. se je medtem danes udeležil vojaške parade v Madridu, ki jo pripravljajo ob španskem državnem prazniku. S tem se spominjajo 12. oktobra 1492, ko je Krištof Kolumb prispel v Ameriko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine