11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

V Avstraliji še naprej divjajo požari – od septembra dalje uničili površino, večjo od Belgije!

V Avstraliji visoke temperature in močni vetrovi netijo nove požare. V zvezni državi Viktorija na jugovzhodu Avstralije so oblasti danes k evakuaciji pozvale več kot 30.000 ljudi, požari pa med drugim ogrožajo tudi tri predmestja Melbourna, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

V Avstraliji divja več kot 100 požarov, v zveznih državah Viktorija, Južna Avstralija, Novi Južni Wales in na Tasmaniji so razglasili izredne razmere.

Na turistično priljubljenem območju Gippsland v zvezni državi Viktorija divja več požarov, oblasti pa se bojijo, da se bodo zaradi vročinskega vala in močnega vetra še razplamteli in prekinili še zadnjo cestno povezavo na varno. K evakuaciji s pozvale več kot 30.000 ljudi, številni, med njimi tudi turisti, so poziv upoštevali, nekateri pa vztrajajo na območju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Državni komisar za upravljanje izrednih razmer Andrew Crisp je opozoril, da prebivalcem in turistom, ki so še vedno na območju, grozi, da bodo ostali ujeti, poroča AFP.

Vremenske razmere naj bi se v naslednjih dveh dneh še najbolj poslabšale v najbolj prizadeti zvezni državi Novi Južni Wales, kjer je danes zjutraj še vedno gorelo okoli 100 požarov, od tega več kot 40 nenadzorovanih.

V prihodnjih dneh bo sicer po napovedih vremenoslovcev jugovzhod Avstralije znova prizadel vročinski val. Najhuje bo v torek, ko se bodo razmere še poslabšale.

Od septembra je v požarih v Avstraliji umrlo deset ljudi, uničili so več kot tisoč hiš in več kot tri milijone hektarjev, kar je območje, večje od Belgije, poroča AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine