11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

V Avstraliji je na volitvah nepričakovano zmagala vladne koalicije

Prvi delni izidi današnjih parlamentarnih volitev v Avstraliji so pokazali nepričakovano zmago konservativne vladne koalicije premierja Scotta Morrisona. Vodja opozicijskih laburistov Bill Shorten je že priznal poraz in čestital Morrisonu za uspeh. Odstopil je tudi s čela stranke.

Volilna komisija je po zaprtju volišč sporočila, da vladna koalicija pod vodstvom liberalcev vodi v 69 volilnih okrožjih, v petih pa ima majhno prednost pred opozicijskimi laburisti. Ti vodijo v 56 okrožjih, v 11 imajo majhno prednost. Neodvisni kandidati in manjše stranke pa vodijo v sedmih okrožjih, medtem ko o treh okrožjih še ni podatkov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja laburistov Shorten je nato svojim privržencem v Melbournu dejal, da je očitno, da laburisti ne bodo mogli sestaviti vlade. “V nacionalnem interesu sem pred kratkim poklical Scotta Morrisona in mu čestital,” je povedal ter odstopil s položaja predsednika laburistične stranke.

Premier Morrison je nato pohvalil “tihe Avstralce”, ki so njegovi stranki omogočili čudežno zmago. “Vedno sem verjel v čudeže,” je dejal zbranim privržencem v Sydneyju.

Izid je presenečenje, saj so ankete pred volitvami napovedovale zmago laburistom, prav tako prve projekcije po današnjem zaprtju volišč. Še vedno sicer ni jasno, ali bo Morrisonovim liberalcem in koalicijski Nacionalni stranki uspelo zagotoviti dovolj sedežev v parlamentu, da bodo imeli večino.

V enem največjih porazov za vlado medtem bivši premier Tony Abbott po 25 letih danes ni bil znova izvoljen v Sydneyju. Njegov sedež je dobila bivša alpska smučarka, prejemnica olimpijske medalje Zali Steggall.

Avstralci so danes volili 150 poslancev predstavniškega doma in polovico od 76 članov senata. Volitve so obvezne, saj tiste, ki se volitev ne udeležijo, doleti kazen. Volilno dolžnost ima okoli 16 milijonov Avstralcev.

Avstralci sicer upajo, da bodo končno izvolili premierja, ki bo končal cel štiriletni mandat. Od leta 2007 ga namreč ni noben, povprečen premierski mandat pa je trajal tri leta. Sedanji premier Morrison, 51-letni evangeličan, se je na oblast povzpel avgusta lani po revoltu konservativne frakcije proti Malcolmu Turnbullu, ki se je tik pred zadnjimi volitvami leta 2015 na podoben način znebil Tonyja Abbotta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine