19 C
Ljubljana
sreda, 22 maja, 2024

Uspeh projekta Stop Soros: Sorosova Open Society Foundations zapušča Madžarsko

Open Society Foundations (OSF) madžarskega milijarderja Georga Sorosa končuje z delovanjem na Madžarskem. Sveženj tako imenovanih ukrepov Stop Soros je na koncu prisilil nevladno organizacijo, da zapre svojo izpostavo v Budimpešti in se preseli v Berlin.

 

“Zaradi vedno večje politične represije in pravnega okolja na Madžarskem se je OSF odločil, da preseli svoje mednarodne dejavnosti in osebje iz Budimpešte v Berlin,” je potrdila organizacija v torek.

Predsednik OSF Patrick Gaspard je v svoji izjavi napadel uradno Budimpešto, ki naj bi “očrnila in narobe predstavila (njihovo) delo”, medtem ko zatira civilno družbo “zaradi nabiranja političnih točk”.

Orban za Sorosom ne bo jokal
Skupina naj bi svojo odločitev utemeljila na dejstvu, da namerava vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana po poročanju RT še dodatno zaostriti pogoje delovanja tujih nevladnih organizacij v državi. Orban je večkrat poudaril, da ne bo dopustil Sorosovega vmešavanja v madžarsko notranjo politiko.

“Razumeli boste, če se zaradi tega ne razjočem,” je odločitev OSF za odhod z Madžarske komentiral madžarski premier.

Novi sveženj tako imenovanih zakonov Stop Soros naj bi še dodatno omejil imigracijo. V zakon pa so vključene tudi tuje nevladne organizacije. Zakon namreč od vseh nevladnih organizacij, ki “podpirajo nelegalno imigracijo”, zahteva registracijo, medtem ko morajo vse nevladne organizacije, ki dobivajo sredstva iz tujine, plačati 25-odstotni davek.

Sorosova organizacija letno podprta s kar 940 milijoni evrov
Projekt OSF se je začel leta 1979 v ZDA. Prva izpostava na Madžarskem pa je odprla vrata v 1984. Letni izdatki nevladne organizacije znašajo vrtoglavih 940 milijonov evrov, organizacija pa deluje v več kot sto državah po celem svetu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine