6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Upor proti Putinovemu avtokratizmu se krepi – v Moskvi napovedani novi protesti za svobodne volitve

Ruska opozicija je za danes pozvala k novim protestom v Moskvi zaradi izključitve njihovih kandidatov iz volitev v mestni svet ruske prestolnice. S protesti želijo doseči, da bi na lokalnih volitvah, ki bodo 8. septembra, dovolili sodelovati tudi neodvisnim kandidatom in opoziciji.

 

Pred tednom dni se je na tovrstnih protestih zbralo največ ljudi po več letih. Po navedbah policije je prejšnjo soboto na ulice prišlo 20.000 ljudi, nevladne organizacije pa navajajo, da je bilo protestnikov okoli 50.000.

Policija je na prejšnjih protivladnih protestih, ki so prav tako potekali v soboto, aretirala več kot 1600 ljudi. Po protestih so se pojavile kritike zaradi nasilnosti policije do protestnikov.

Mestne oblasti protestov običajno ne dovolijo, zato je policija doslej aretirala na stotine protestnikov. Shod prejšnjo soboto so oblasti sicer odobrile in na njem niso aretirale nikogar. So pa po protestih aretirale 136 ljudi, ki so želeli demonstrirati še blizu uradov mestnih oblasti.

Proteste je opozicija začela, potem ko moskovske volilne oblasti na kandidatno listo za volitve 8. septembra niso uvrstile 57 kandidatov, med drugim tudi priljubljenih opozicijskih politikov, kot so Ilja Jašin, Ljubov Sobol in Dmitrij Gudkov. Volilna komisija je postavila več pogojev za njihovo kandidaturo. Med drugim je moral vsak zbrati 5000 glasov podpore, a jih komisija vseeno ni želela registrirati, češ da so nekatere podpise ponaredili.

Zadnje novice

Sorodne vsebine