16.6 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

UNESCO v duhu multikulturnega globalizma: zaradi očitkov o rasizmu so s svojega seznama umaknili 600 let star karneval v belgijskem mestu Aalst

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je karneval v belgijskem mestu Aalst danes umaknila s seznama svetovne kulturne dediščine. Kot so pojasnili, so odločitev sprejeli, ker je bil karneval stalna tarča očitkov zaradi rasizma in antisemitizma, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Unesco je v sporočilu za javnost poudaril še, da vztrajajo pri ustanovnih načelih dostojanstva, enakosti in medsebojnega spoštovanja med narodi ter obsodbi vseh oblik rasizma, antisemitizma in sovraštva do tujcev. Sporočili so še, da je to prvi primer umika s seznama.

600 let star običaj v tem flamskem mestu je Unesco na svoj seznam nesnovne kulturne dediščine uvrstil leta 2010. Vse odtlej je mesto tarča kritik, ker so na povorkah tudi liki z izrazito antisemitsko in rasistično konotacijo. Med drugim je karneval zaradi tega kritizirala tudi Evropska komisija.

Na letošnji paradi je največ ogorčenja sprožil voz s karikaturami ortodoksnih judov s kljukastimi nosovi in kodri ob obrazu, ki sedijo na vrečah zlata. Še posebej kritična je bila 40.000-članska judovska skupnost v Belgiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine