24.2 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

Umrl prvi demokratični predsednik hrvaškega sabora dr. Žarko Domljan, slovenski mediji so to zamolčali

V soboto je na Hrvaškem odjeknila novica, da je v 87. letu starosti umrl dr. Žarko Domljan, ki je bil po prvih večstrankarskih volitvah leta 1990 na Hrvaškem predsednik parlamenta (sabora) do leta 1992, nato pa dva mandata podpredsednik.

 

Leta 1934 v Imotskem rojeni Domljan je bil sicer član HDZ, v svoji karieri pa je kot poslanec vodil tudi odbor za zunanjo politiko hrvaškega parlamenta, deloval pa je tudi kot hrvaški predstavniki v parlamentarni skupščini Sveta Evrope ter skupščini KEVS (sedaj OVSE). V času, ko je predsedoval saboru, je bila 22. decembra 1990 razglašena hrvaška ustava, ki je dokončno potrdila demokratične spremembe v tedaj še jugoslovanski republiki Hrvaški. 25. junija 1991 je na saborskem zasedanju, tako rekoč istočasno s slovensko skupščino, razglasil samostojno Hrvaško z besedami »Rojena je država Hrvaška.« Slovenija in Hrvaška sta isti dan tudi priznali druga drugo.

Domljan je bil sicer pred vstopom v politiko znan kot znanstveni svetnik na Inštitutu za umetnostno zgodovino zagrebške univerze ter glavni urednik Likovne enciklopedije Jugoslavije.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine