7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Umrl kubanski kardinal Jaime Ortega, ki je prispeval k izboljšanju odnosov med Kubo in ZDA

Na Kubi je v četrtek umrl 82-letni kardinal katoliške cerkve Jaime Ortega, ki si je zelo prizadeval za izboljšanje odnosov med Kubo in ZDA v času vlade predsednika Baracka Obame. Ortega je bil posrednik papeža Frančiška, ki si je prav tako želel boljših odnosov med državama, ki sta bili v sporu pol stoletja.

 

Obama in takratni predsednik Kube Raul Castro sta konec leta 2014 stopila na pot izboljšanja odnosov, ki je sedaj zaprta zaradi izvolitve predsednika ZDA Donalda Trumpa. Njegova vlada je začela uvajati sankcije proti Kubi zaradi podpore, ki jo Havana zagotavlja predsedniku Venezuele Nicolasu Maduru, že pred tem pa je začela znova uvajati potovalne in druge omejitve stikov med državama in ljudmi.

Havanski nadškof kardinal Juan de la Caridad Garcia Rodriguez je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil, da je kardinal Jaime umrl, vendar pa se njegove osebne kvalitete in neutrudna pastoralna gorečnost oživljajo z veliko naklonjenostjo.

Jaime Ortega se je rodil leta 1936 na Kubi, kjer je vodil katoliško cerkev 35 let do upokojitve leta 2016. Svoj odstop s položaja kardinala Havane zaradi upokojitve je Vatikanu predložil že leta 2011, ko je dopolnil 75 let, vendar pa ga osebni prijatelj papež Frančišek ni hotel izgubiti in se je strinjal z upokojitvijo šele leta 2016.

Ortega je organiziral tajne pogovore med Kubo in ZDA, ki so potekli 18 mesecev, preden se je začelo uradno izboljševanje odnosov, ki je pripeljalo do zgodovinskega obiska Obame v Havani in do izmenjave zapornikov leta 2016.

Zadnje novice

Sorodne vsebine