5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Umiritev trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko prinesla rast indeksov na Wall Streetu

Napoved Kitajske o razveljavitvi carin na nekatero blago iz ZDA je pred začetkom novega kroga pogajanj med stranema, načrtovanem v oktobru, pomagala k dvigu vrednosti borznih indeksov v New Yorku. Ti so teden sklenili tik pod svojimi rekordnimi vrednostmi.

Industrijski indeks Dow Jones je od petka preteklega tedna napredoval za 422,06 točke oziroma 1,6 odstotka na 27.219,52 točke. Širši indeks Standard & Poor’s 500 je napredoval za 26,68 točke oziroma odstotek na 3007,39 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 73,64 točke oziroma 0,9 odstotka na 8176,71 točke.

Ponedeljkovo trgovanje se je končalo z mešanimi izidi z rahlo rastjo Dow Jonesa in rahlima padcema indeksov S&P 500 ter Nasdaq. Vlagatelji so upali, da bo ameriško-kitajski trgovinski sporazum kmalu podpisan, hkrati pa so bili v pričakovanju novih stimulativnih ukrepov centralnih bank.

Podobno se je končalo tudi torkovo trgovanje, a je nazadoval le Nasdaq. Vlagatelji so čakali na četrtkovo zasedanje Evropske centralne banke (ECB), prihodnji teden pa bo odločitev o morebitnem znižanju ključne obrestne mere sporočila ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed).

Kitajska je v sredo napovedala razveljavitev carin na 16 vrst blaga iz ZDA, kar je povečalo upanje na rešitev trgovinske vojne in vsi trije indeksi so narasli skorja za odstotek.

Ministrstvo za trgovino je poročalo, da so zaloge na debelo julija v primerjavi z junijem narasle za 0,2 odstotka na 679,1 milijarde dolarjev, kar je 7,1 odstotka več kot julija lani. Njihova prodaja je narasla za 0,3 odstotka na 499,6 milijarde dolarjev.

Ministrstvo za delo pa je poročalo o rasti indeksa cen na ravni proizvajalcev. Ta je avgusta v primerjavi z julijem napredoval za 0,1 odstotka, kar je presenetilo analitike, ki po julijski rasti indeksa za 0,2 odstotka niso pričakovali sprememb. Inflacija na debelo se je malce okrepila, predvsem zaradi rasti cen storitev.

Rast indeksov se je zaradi stimulativnih ukrepov ECB v četrtek nadaljevala, čeprav je bila rahla. Odmevala je tudi odločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa v sredo zvečer, da za nekaj časa odloži nove carine na kitajski uvoz.

Potrošniška košarica se je v ZDA avgusta po poročanju ministrstva za delo na letni ravni podražila za 1,7 odstotka, brez upoštevanja cen energije in hrane pa za 2,4 odstotka, kar je nad ciljem Fedove denarne politike. Kljub temu analitiki prihodnji teden pričakujejo novo nižanje obrestnih mer.

Ministrstvo za delo je prav tako poročalo o tedenskem padcu števila vlog za podporo v primeru brezposelnosti, in sicer za 15.000 v tednu do konca 7. septembra na najnižjo raven od aprila, to je 204.000.

Petkovo trgovanje se je kljub ugodnim gospodarskim poročilom sklenilo mešano. Ministrstvo za trgovino je poročalo, da so poslovne zaloge julija v primerjavi z junijem narasle za 0,4 odstotka na vrednost 2043 milijard dolarjev, kar je malce višja rast od pričakovanj. Prodaja poslovnih zalog je julija v primerjavi z junijem narasla za 0,3 odstotka na 1463 milijard dolarjev.

Prodaja na drobno je v avgusta v primerjavi z julijem narasla za 0,4 odstotka na 526,1 milijarde dolarjev, predvsem zaradi rasti prodaje avtomobilov in rasti prodaje prek spleta. Brez upoštevanja 1,8-odstotne rasti avtomobilske prodaje pa je prodaja na drobno avgusta ostala na julijski ravni.

Razpoloženje ameriških potrošnikov glede gospodarstva se je septembra izboljšalo, saj je indeks, ki ga meri univerza Michigan, narasel z avgustovskih 89,8 točke na 92 točk, kar je za odstotno točko višje od ocen analitikov.

Dow Jones je v petek napredoval za 37,07 točke oziroma 0,1 odstotka, S&P 500 je nazadoval za 2,18 točke oziroma 0,1 odstotka, Nasdaq pa nazadoval za 17,75 točke oziroma 0,2 odstotka.

Dow Jones je letos napredoval za 3892,06 točke oziroma 16,7 odstotka, S&P 500 je napredoval za 500,54 točke oziroma 20 odstotkov, Nasdaq pa za 1541,44 točke oziroma 23,2 odstotka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine