21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Ukrajinsko sodišče Janukoviča spoznalo za krivega veleizdaje.

Ukrajinsko sodišče je danes bivšega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča spoznalo za krivega veleizdaje. Sodniki so ga spoznali za krivega, ker je Rusiji pomagal pri izvedbi vojaškega napada na Ukrajino. Sodišče je Janukovič v odsotnosti obsodilo na 13 let zaporne kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 “Janukovič je zagrešil zločin proti temeljem ukrajinske narodne varnosti,” je ob izreku kazni dejal sodnik Vladislav Devjatko. Tožilstvo je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zahtevalo 15 let zapora. Janukovičeva obramba je že napovedala pritožbo.

Kot so razsodili pred tem sodniki, je Janukovič po odhodu z oblasti omogočil rusko priključitev polotoka Krim.

Janukovič, ki velja za proruskega politika, je bil leta 2010 izvoljen na predsedniških volitvah. Premagal je takratno prozahodno premierko Julijo Timošenko. Z oblasti so ga odnesli prozahodni protesti v Ukrajini februarja 2014. Zatekel se je v Rusijo.

Sodni proces v odsotnosti je potekal od maja 2017. Janukovič je sodeloval prek videokonference. Janukovičeva obramba je menila, da je sodni proces politično motiviran. Med sodnim procesom so zaslišali več kot 50 prič, med njimi sedanjega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka in bivšega premierja Arsenija Jacenjuka.

Sodba še ni pravnomočna. Gre pa za prvi sodni proces proti kakemu bivšemu predsedniku države v Ukrajini.

Zadnje novice

Sorodne vsebine