26.3 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napoveduje umik ukrajinskih vojaških čet vzdolž frontne linije na vzhodu Ukrajine – če bo tako naredila tudi nasprotna stran

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napoveduje morebiten umik ukrajinskih vojaških čet vzdolž frontne linije na vzhodu v primeru, če se bodo na enak način odzvali tudi uporniki, ki jih podpira Rusija. Napoved je preko ukrajinske televizije podal zunanji minister Vadim Pristaiko. 

 

Do takšnega umika je sicer prišlo v eni izmed vasi na meji. Ob tem pa je Vadim Pristaiko napovedal, da se v kratkem nadeja nove izmenjave zapornikov z Rusijo. Takšen korak ne čudi, glede na to, da je Zelenski ob izvolitvi obljubil, da bo končal pet let trajajoči konflikt med Rusijo in Ukrajino.

Sporadične izmenjave ognja, večinoma minometov in mitraljezov, se nadaljujejo vzdolž 400 kilometrske frontne linije. Separatistični uporniki ostajajo neomajni in opozarjajo Zelenskega, da ta ne more narekovati pogojev za območja, ki so pod njihovim nadzorom. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je o predlogu o zamenjavi zapornikov dejal, da bi Rusija z veseljem izpolnila izmenjavo “vsi za vse”.

Zelenski je v začetku tega tedna napovedal, da se bodo ukrajinske čete prihodnji teden umaknile še iz dveh vasi – Zolote in Petrivske. “Potem načrtuje postopen umik vzdolž 400-kilometrske linije, da bodo ljudje prenehali umirati,” je povedal zunanji minister. Francija in Nemčija predstavljata t.i. diplomatska garanta, ki si prizadevata za ponovno vzpostavitev miru. Zaenkrat sicer še ni bil določen datum za morebitni vrh, ki bi se ga udeležila Zelenski in ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: epa

Strogi pogoji glede morebitnih volitev
Pogajanja se osredotočajo na načrt, poznan kot Steinmeierjeva formula, da bi na vzhodu, ki ga imajo v rokah separatisti, dosegli poseben status. Predsednik Zelenski, ki je bil izvoljen maja, pravi, da je pripravljen na nove volitve v regijah Luhansk in Donjeck, ki sta pod vodstvom upornikov. V četrtek zvečer pa je poleg tega postavil stroge pogoje: sklenitev popolnega premirja, umik vseh tujih vojaških enot s konfliktnih območij Donecka in Luganska, namestitev ukrajinskih mejnih stražarjev na rusko-ukrajinsko mejo in izmenjava preostalih zapornikov med Rusijo in Ukrajino.

Foto: epa

Uporniki podporo našli v ruskih oboroženih silah
Po podatkih ukrajinskih obveščevalnih služb in obveščevalnih služb na Zahodu imajo uporniki na voljo rusko težko orožje in pomoč ruskih oboroženih sil. Kakorkoli, Kremelj vztraja, da naj bi bili z uporniki le ruski prostovoljci.

Naj spomnimo. Veliki deli Donbasa so bili aprila 2014 okupirani s strani separatistov, potem ko je Rusija zasedla in priključili ukrajinsko regijo Krim. Zelenski poudarja, da morajo na volitvah v Donbasu poleg ruskih kandidatov sodelovati tudi kandidati ukrajinskih političnih strank.

V sredo sta vodji upornikov v Donjecku in Lugansku Denis Pušilin in Leonid Pasečnik sporočila, da bo treba z njima usklajevati kakršenkoli ukrajinski zakon o posebnem statusu za regije pod njunim nadzorom. Ob tem po poročanju britanskega BBC odločno zavračata vse ukrajinske predpise in določbe ter ozemlje pod svojim nadzorom označujeta kot republiki. Izrazila sta nestrinjanje glede pogojev Zelenskega za razpis volitev in dodala, da očitno ukrajinskemu predsedniku ni jasno, da se bodo sami odločili, kdaj razpisati volitve. “Kijevska oblast ne bo dobila nikakršnega nadzora nad mejo,” sta še zatrdila.

Hana Murn

Zadnje novice

Sorodne vsebine