13.6 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Ukrajinski parlament zavrnil premierjev odstop, slednji ponudil odstop zaradi poziva novega ukrajinskega predsednika

Ukrajinski parlament je danes zavrnil odstop ukrajinskega premierja Volodimirja Grojsmana, ki je odstop napovedal po prisegi novega ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Ta je namreč ob prisegi razpustil parlament in vlado pozval k odstopu. Grojsman se je poslancem zahvalil za podporo.

 

Za odstop predsednika vlade je glasovalo zgolj 97 poslancev, kar je precej manj od 226, kolikor bi jih moralo za potrditev odstopa, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

“Zahvaljujem se vam,” je po glasovanju povedal 41-letnik. Pred glasovanjem je sicer dejal, da bo sprejel kakršenkoli rezultat.

Odstop je napovedal pretekli teden, potem ko je k temu njega in njegovo vlado pozval novi ukrajinski predsednik Zelenski. Slednji je ob prisegi na predsedniški položaj razpustil parlament, nato pa za 21. julij razpisal predčasne parlamentarne volitve.

Z novimi volitvami želi proevropski politik po oceni poznavalcev vzpostaviti lastno politično bazo, ki jo potrebuje za uveljavitev napovedanih reform. Njegova stranka Služabnik narodu trenutno nima poslancev v ukrajinskem parlamentu. Glede na javnomnenjske raziskave naj bi po volitvah postala najmočnejša politična sila v državi, a je vprašanje, ali bo imela večino v parlamentu.

Kandidaturo na volitvah je napovedal tudi Grojsman.

Zadnje novice

Sorodne vsebine