17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Ukrajinska tajna služba potrdila, da so Rusi zajeli njene agente

Ukrajinska obveščevalno-varnostna služba je potrdila, da so ruske sile v nedeljskem pomorskem incidentu pri polotoku Krim zajele nekaj njenih častnikov. Kot so pojasnili, so v skladu z zakonodajo ti častniki mornarici “obveščevalno” pomagali. Pred zajetjem je bil eden izmed ukrajinskih obveščevalcev huje ranjen.

Poškodbe je častnik utrpel zaradi rakete, ki jo je izstrelilo rusko vojaško letalo, so dodali v obveščevalni službi s sedežem v Kijevu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je pred tem objavila, da so med prijetimi tudi pripadniki ukrajinske obveščevalne službe. Predstavnik ukrajinske službe Vasil Hricak je ob potrditvi te informacije komentiral še, da je pri vsem skupaj neobičajno, da so proti dvema ukrajinskima ladjama in vlačilcu Rusi uporabili šest plovil ruske obveščevalne službe in štiri ladje mornarice, pa tudi bojne helikopterje in letala, navaja Reuters.

Hricak je dodal, da ukrajinski svet za nacionalno varnost že sprejema vse potrebne ukrepe za osvoboditev zajetih.

Ruska obalna straža je v Kerški ožini pri nezakonito anektiranem polotoku Krim v nedeljo zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so bila namenjena v Mariupol ob Azovskem morju. Pri tem so ruske sile prijele tudi vseh 23 članov posadk z ukrajinskih ladij. V posredovanju so bili ranjeni najmanj trije Ukrajinci, še piše dpa.

Ukrajinski parlament je v ponedeljek podprl uvedbo vojnega stanja v Ukrajini oziroma desetih pokrajinah za 30 dni, kar je po nedeljskem incidentu predlagal ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Ukrep bo začel veljati v sredo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine