10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Ukrajinci se spominjajo žrtev napadov na protestnike na trgu Majdan

Z molitvami in spominskimi slovesnostmi se je danes v Kijevu več sto ljudi spomnilo žrtev krvavih protestov, ki so pred petimi leti potekali na kijevskem trgu Majdan. Po celotni državi so danes zastave spustili na pol droga, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

“Ukrajinci ne bomo nikdar pozabili tistih, ki so padli za svobodo in evropsko prihodnost naše države,” je ob tem na Twitterju zapisal kijevski župan Vitalij Kličko. Ta nekdanji boksar je bil del političnega vodstva protestov in je bil po menjavi državnih oblasti izvoljen za župana ukrajinske prestolnice.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se je medtem že v torek skupaj s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom udeležil izredne seje ukrajinskega parlamenta ob obletnici. Posvaril je, da želi sosednja Rusija znova vzpostaviti svoj stari imperij.

Tusk pa je pozval k solidarnosti s to vzhodnoevropsko državo. Evropska unija po njegovih besedah ne bo nikoli priznala ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim, kar se je zgodilo po protestih pred petimi leti.

Februarja 2014 je po več mesecih demonstracij v podporo ukrajinskemu približevanju EU padel proruski predsednik Viktor Janukovič, ki se je nato zatekel v Rusijo. V nasilju na protestih je umrlo več kot sto ljudi, od tega 20 policistov.

Po ruski priključitvi Krima je na vzhodu države izbruhnil konflikt med proruskimi uporniki in ukrajinsko vojsko, ki je po ocenah Združenih narodov doslej zahteval okoli 13.000 smrtnih žrtev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine