30.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Ukrajinci prejeli ruske potne liste; ukrajinsko vodstvo napovedalo, da jih ne bo priznalo, kritične so bile tudi ZDA in EU

Rusija je danes Ukrajincem z vzhoda Ukrajine podelila prve potne liste po poenostavljenem postopku, ki ga je aprila odobril ruski predsednik Vladimir Putin. Ruski potni list je prejelo okoli 60 ljudi, poročanje lokalnih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Za pridobitev ruskega državljanstva so morali prosilci v približno desetminutnem postopku oddati prstni odtis in priseči na ruski ustavi.

Ruski predsednik je aprila podpisal odlok, s katerim so za prebivalce vzhodne Ukrajine olajšali pogoje za pridobitev ruskega državljanstva. Odlok velja za prebivalce samooklicanih republik Doneck in Lugansk, ki sta se leta 2014 odcepili od Ukrajine in kjer so na oblasti proruski separatisti.

Prebivalci obeh republik naj bi v skladu z odlokom ruski potni list dobili v treh mesecih od vložitve zahteve. Doslej jo je vložilo okoli 8000 ljudi, prvi pa so potni list prejeli v manj kot dveh mesecih. V Lugansku in Donecku sicer po podatkih tamkajšnjih oblasti živi okoli 3,7 milijona ljudi.

Ukrajinsko vodstvo se je ob sprejetju odloka ostro odzvalo in napovedalo, da ne bo priznalo ruskih potnih listov. Kritične so bile tudi ZDA in Evropska unija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine