23.9 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Ukrajina v ustavo zapisala, da želi postati članica EU in Nata

Ukrajina je danes sprejela zgodovinske spremembe ustave, s katerimi je dva meseca pred predsedniškimi volitvami zapisala, da je cilj države članstvo v EU in zvezi Nato, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski parlament je namreč sprejel ustavno dopolnilo, s katerim je v ustavo zapisal, da je cilj države članstvo v obeh evroatlantskih povezavah.

Pred glasovanjem je ukrajinski predsednik Petro Porošenko ocenil, da je danes za državo zgodovinski dan. Spremembe ustave je podprlo 334 poslancev, proti pa jih je bilo 35. Za sprejetje ustave je bilo sicer potrebnih 300 poslanskih glasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik parlamenta Andrij Parubij je po glasovanju izrazil zadovoljstvo in poudaril “nepovratnost naše evropske izbire”. “Ukrajina se bo pridružila EU, Ukrajina se bo pridružila Natu!” je zatrdil.

Sprememba ustave je po ocenah analitikov korak podpore proevropski usmeritvi Porošenka, ki si želi tudi na ta način zagotoviti ponovno izvolitev na predsedniških volitvah 31. marca.

Kijev članstvo v EU in Natu vidi kot edino možnost za krepitev obrambe proti Moskvi in proruskim separatistom. Drugi pa ocenjujejo, da bodo te ustavne zaveze težko uresničljive, če bo na volitvah zmagal proruski kandidat.

Od nezakonite ruske priključitve Krimskega polotoka leta 2014 in kasnejše podpore vzhodnih ukrajinskih separatistov Moskvi, je Kijev v vojni s sosedo. Od izbruha konflikta je Kijev poostril zahteve za vstop ruskih državljanov.

Ukrajinski parlament je danes tudi sprejel zakon, s katerim je prepovedal opazovalce volitev iz Rusije. Zakon naj bi preprečil rusko vmešavanje v volitve, so poudarili v Kijevu.

Na predsedniških volitvah v Ukrajini se bo za predsednika potegovalo približno 40 kandidatov. Javnomnenjske raziskave kažejo, da ima največ možnosti za zmago komik Volodimir Zelenski, ki sicer nima političnih izkušenj, je pa nekoč v nadaljevanki igral ukrajinskega predsednika. Podprlo bi ga med 19 in 23 odstotki volivcev. Nekaj nižjo javnomnenjsko podporo pa imata nekdanja premierka Julija Timošenko in Porošenko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine