-4.4 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Ukrajina od Češke prejela več kot ducat sovjetskih tankov

Piše: Ivan Šokić

Ukrajina je navkljub ruskim svarilom Natu od Češke v torek, 5. aprila 2022 prejela več kot ducat sovjetskih T-72M tankov. Medtem ukrajinski strani v Mariupolu kaše vse slabše, to pa pomeni, da se število enot, ki jih lahko Rusija uporabi za razbitje ukrajinskega kotla zahodno od Donetska povečuje. 

Vse od začetka ruske ofenzive v Ukrajini 24. februarja 2022 so se države članice Nato držale ob strani. Ukrajini so na pomoč pošiljali predvsem orožje malega kalibra, medtem ko so se poskusi, da bi Ukrajina dobila lovska letala izkazali za jalove. Po več kot mesecu dni ruske ofenzive je Češka na pomoč Ukrajini poslala več kot ducat sovjetskih tankov tipa T-72M, prste pri pošiljki tankov pa naj bi imela tudi administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Po poročanju Wall Street Journal naj bi tako Češka kot Slovaška, ki si delita mejo z Ukrajino razmišljali o odpiranju vojaških industrijskih obratov za popravljanje in usposabljanje poškodovane ukrajinske vojaške opreme. To bi pomenilo konkretnejše vpletanje držav Nato v ukrajinsko logistiko tik na meji. Iz Kremlja so sicer že pred časom sporočili, da bodo ciljali na kakršnekoli pošiljke orožja in vojaških sistemov Ukrajini.

Rusija je v zadnjem mesecu v raketnih napadih sistematično uničevala območja ukrajinske obrambne industrije z namenom, da bi onemogočila popravila uničene ukrajinske vojaške opreme. Češko in slovaško sodelovanje z Ukrajino je iz tega vidika za Ukrajince sila pomembno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine