12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Ugibanja: bo nemška levica doživela preporod z novo protimigrantsko levo stranko?

Zaradi mlahavega odziva na migrantsko krizo s strani nemške levice, katere največji predstavnik so socialni demokrati (SPD), ki jim podpora vztrajno pada, se je zdaj v Nemčiji oblikovala tudi nova leva stranka Vstati (Aufstehen), katere namen je nagovoriti leve volivce, ki si želijo konec migrantske krize in več poudarka na socialnih vprašanjih.

 

Nova stranka naj bi ciljala na glasove delavcev, ravno tako pa si po trditvah svoje predsednice Sahre Wagenknecht želi združiti levičarje po Evropi. V Vstati tako po poročanju RT zagovarjajo omejevanje števila mograntov, ki prihajajo v Nemčijo zavoljo iskanja dela, saj ta “neomejen dostop” do nemškega trga dela ni vzdržen in se ne more nadaljevati v nedogled.

“Za preganjane morajo meje ostati odprte, a zagotovo ne moremo sprejeti vsakogar, ki si želi priti v Nemčijo, izkoriščati socialno podporo in iskati zaposlitev — to ni realno,” je povedala Wagenknecht. Nemška poslankain podpredsednica nemške Levice (Die Linke) Sevim Dagdelen je tako povedala, da bi se “levica morala vrniti k njenim temeljnim idealom in ciljem. Socialna vprašanja bi morala biti ključna.”

Želijo biti alternativa AfD, pozabljajo levico
Vstati želi dati “politično usmeritev” ljudem, ki si po anketah sodeč najbolj želijo “boljše plače, boljše pokojnine, nekonfrontacijsko politiko do Rusije”. Po besedah Dagdelen želijo biti alternativa “skrajno-desni” Alternativi za Nemčijo, nekaj kar ni uspelo SPD, Zelenim in Levici.

“AfD postaja vse močnejši in obstaja možnost, da postanejo ljudska stranka,” je dodala Dagdelen in izrazila svoje ogorčenje, ob tem pa priznala, da je tako dogajanje “razumljivo” saj ljudem ni dana nobena druga alternativa. “Politika integracije je kratkomalo izničil minimalno plačo,” je za konec dodala Dagdelen. “Ljudje morajo imeti možnost zaslužiti plačo, ki jim omogoča dostojno življenje. Če se to ne dogaja, je razumljivo, da so ljudje jezni in se nagibajo k desnim strankam.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine