-0.7 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Turški predsednik Erdogan danes na sprejem k Merklovi in Steinmeierju

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier bo danes z vojaškimi častmi sprejel turškega kolega Recepa Tayyipa Erdogana, ki se bo drugi dan obiska v Nemčiji na delovnem kosilu sestal tudi s kanclerko Angelo Merkel. Drevi bo turškemu predsedniku v čast potekala slavnostna večerja, ki jo bodo številni opozicijski politiki bojkotirali.

Obisk turškega predsednika v Nemčiji je že vnaprej naletel na burne odzive, saj so odnosi med državama že več kot dve leti zaostreni, tudi zaradi številnih aretacij nemških državljanov v Turčiji. Tako ni presenetljivo, da je več vidnejših opozicijskih politikov odpovedalo udeležbo na današnji slavnostni večerji, številni vztrajajo, da si Erdogan tovrstne časti ne zasluži.

Ne glede na njihovo stališče bo Steinmeier danes dopoldne Erdogana sprejel z vojaškimi častmi, kar je sicer običajno za uradne obiske. Pozneje se bo turški predsednik sestal s kanclerko, ki jo bo ponovno srečal predvidoma v soboto. Ta dan bo v Kölnu odprl tudi največjo mošejo v Evropi.

Obisk bodo pospremili tudi številni protesti, tako bo danes na ulicah Berlina za varnost skrbelo več kot 4000 policistov.

Erdogan si želi končati napetosti z Nemčijo, med drugim zaradi hudega spora z ZDA zaradi v Turčiji pridržanega ameriškega pastorja in poznejših sankcij, ki so deželo ob Bosporju pahnile v valutno in posledično finančno krizo.

Rešitev Ankara vidi v izboljšanju odnosov z Evropo in predvsem Nemčijo, ki ostaja najpomembnejša trgovinska partnerica. Tudi Merklova je dejala, da je uspešna Turčija v interesu Nemčije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine