15.1 C
Ljubljana
sreda, 22 maja, 2024

Turški bankir za sodelovanje pri iranskem pranju milijarde dolarjev obsojen na 32-mesečno zaporno kazen

Ameriško sodišče je zaradi sodelovanja v zgodbi pranja denarja na dve leti in sedem mesecev obsodilo turškega bankirja, ki ni upošteval uvedenih mednarodnih sankcij proti Iranu. Kot kaže, je ameriški pravosodni sistem bistveno bolj učinkovit kot slovenski, saj je policija s pomočjo politike milijardno pranje denarja v NLB povsem prikrila.

47-letni bankir Mehmet Hakan Atilla je bil namestnik generalnega direktorja za mednarodno bančništvo pri turški državni banki Halkbank, ki so jo ameriški tožilci označili kot središče sheme za izkrivljanje sankcij. Sojenje bankirju Atillu, ki razkriva primer korupcije v Turčiji na visoki ravni, je po navedbah ameriškega New York Timesa pustilo madež na turško-ameriških odnosih.

Atilla naj ne bi bil idejni vodja sheme
Tožilci so zahtevali 20-letno kazen, pri čemer pa so zatrdili, da je bil Atilla strokovnjak za sankcije, ki je pomagal pri načrtovanju in izvajanju sheme, pri čemer pa naj bi skrbel tudi za prikrivanje le-te pred ameriškimi uradniki. Vendarle pa se je sodnik iz zveznega okrožnega sodišča Richard M. Berman odločil, da kljub temu, da je Atilla prispeval k pospeševanju sheme, naj ne ni bi predstavljal idejnega vodjo prevare. “Gospod Atilla je bil nenaklonjeni udeleženec in nekdo, ki je le sledil ukazom, ki so bili po mojem mnenju neprimerni,” je ta zatrdil.

Odvetniki Atille so v obrambo svoje stranke dejali, da je bila njegova vloga razmeroma majhna, zlasti v primerjavi s poslovnežem Rezo Zarrabom, ki velja za dobro povezanega turško-iranskega trgovca z zlatom in se je znašel skupaj z Atillo in sedmimi drugimi turškimi in iranskimi obtoženci. 34-letni Zarrab je sicer priznal krivdo in v postopku sodeloval z oblastmi, ki so v sodnih spisih zatrdile, da je Atilla skupaj z Zarrabom in drugimi uporabljal Halkbank z namenom pranja milijarde dolarjev od prodaje iranske nafte.

N. Ž./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine