18.8 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Turška opozicija poroča o volilnih nepravilnostih na jugovzhodu države

Turška največja opozicijska stranka Republikanska ljudska stranka (CHP) je izrazila zaskrbljenost zaradi poročil o nepravilnostih na današnjih predčasnih predsedniških in parlamentarnih volitvah na nemirnem jugovzhodu države. Med drugim naj bi prihajalo do goljufanja z glasovi, na ulicah pa naj bi volivce zastraševali oboroženi neznanci.

Iz province Sanliurfa prihajajo poročila o številnih volilnih nepravilnostih, je izpostavil tiskovni predstavni stranke CHP, iz katere prihaja glavni izzivalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Muharrem Ince, Bulent Tezcan. “Naši kolegi so posredovali, kjer je prišlo do incidentov,” je dodal po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

Očitke o nepravilnostih je stranka predala pristojni lokalni volilni komisiji kot tudi državni volilni komisiji YSK. “Zagotoviti skušamo varnost glasovalnih skrinjic,” je dodal.

Do nepravilnosti naj bi med drugim prišlo v okrožju Suruc. Tam naj bi bilo v glasovalni skrinjici več glasovnic, kot je doslej oddanih glasov. V okrožju Eyyubiye so podobno ponoči po navedbah stranke prinesli 100 glasovnic v podporo Ljudskemu zavezništvu, v katerem sta moči združili stranki Pravičnost in razvoj (AKP) ter skrajno desna Stranka nacionalističnega gibanja (MHP).

Na ulicah Suruca naj bi ob tem videli oborožene posameznike, ki naj bi vzbujali napetost in uničevali volilno vzdušje. “Na volivce v Surucu pritiskajo … Vzpostaviti želijo neke vrste ozračje terorja na volilni dan,” je ocenil Tezcan.

V Surucu so bile v času predvolilne kampanje ta mesec ubite štiri osebe. Gre za območje z veliko kurdsko skupnostjo, kjer naj bi se predvsem dobro odrezala prokurdska Ljudska demokratska stranka stranka HDP.

Današnje volitve veljajo za največji volilni izziv za turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v njegovi 15-letni vladavini. V času okrepljene opozicije in gospodarske krize mu grozi izguba absolutne večine v parlamentu, prav tako ni gotovo, da bo na predsedniški položaj izvoljen že danes.

Erdogan je sicer ob oddaji glasu v Istanbulu danes poudaril, da po njegovih informacijah nikjer po državi ni večjih težav z glasovanjem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine