12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Turki bi, potem ko je bilo brez njih že sklenjeno premirje med Armenijo in Azerbajdžanom, še pošiljali vojake v Azerbajdžan

Rusija, Armenija in Azerbajdžan so prejšnji teden skupaj sprejele deklaracijo o prenehanju sovražnosti na območju Gorski Karabah, kjer so vse od konca septembra 2020 potekali siloviti spopadi med Armenijo in Azerbajdžanom. Armenci so v hudih bojih našteli vsaj 2.300 smrtnih žrtev, Azerbajdžan za zdaj še skriva številke o izgubah. Medtem pa Turki že razmišljajo o pošiljanju vojaških enot v Azerbajdžan na lastno pest.

 

V skladu z deklaracijo o prenehanju sovražnosti na območju Gorski Karabah, je 10. novembra 2020 med Armenijo in Azerbajdžanom nastopilo premirje. Rusija pa je v sporno območje Gorski Karabah napotila koli dva tisoč vojakov in 380 kosov opreme, poroča Sputnik.

Armenija plačala krvavo ceno do Sorosa naklonjene politike
Med drugim je Pašinjan zanemaril sodelovanje v CSTO (Organizacija dogovora o skupni varnosti katere del so nekatere od držav propadle Sovjetske zveze – njegove članice so Rusija, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan, Belorusija in Armenija.) do te mere, da se je prenehalo celo z sodelovanjem na obveščevalni ravni. Zatem je sledila čistka vseh proruskih elementov v armenski vojski, ter ukinjanje ruščine v šolah. Preden je Pašinijan Ruse prosil za pomoč v boju proti Azerbajdžancem je minil cel mesec, v tem času pa je bil prepričan, da mu bodo na pomoč priskočili ameriški predsednik Donald Trump, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron. Kar se seveda ni zgodilo.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine