13.6 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Turčija zanika genocid nad Armenci in gre zato v spor z Rimom

Turško zunanje ministrstvo je danes na pogovor poklicalo italijanskega veleposlanika v Ankari Massima Gaianija, potem ko so italijanski poslanci v ponedeljek razpravljali o predlogu, po katerem bi poboj Armencev v Otomanskem cesarstvu v letih 1915 in 1916 označili za genocid. Temu terminu pa Turčija ostro nasprotuje in genocid zanika.

 

Italijanski parlament je v ponedeljek razpravljal o predlogu, po katerem bi Italija uradno priznala armenski genocid “in mu tako posvetila mednarodno pozornost”, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Kot piše časnik La Repubblica, bodo poslanci o predlogu glasovali v sredo.

Turška stran je Gaianiju danes izrazila obžalovanje nad tem korakom in zahtevala pojasnila glede stališča Rima.

Ankara odločno zavrača uporabo besede genocid za množičen izgon in poboje 1,5 milijona Armencev v Otomanskem cesarstvu, katerega naslednica je Turčija.

V Ankari vztrajajo, da je umrlo med 300.000 in 500.000 Armencev, kar da je bilo v veliki meri posledica dogajanja med prvo svetovno vojno in se zato ne more imenovati genocid, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Dvajseterica držav, med njimi Francija, Nemčija in Rusija, je poboj Armencev v Otomanskem cesarstvu že uradno priznala za genocid. Papež Frančišek je leta 2015 te dogodke označil za “prvi genocid v 20. stoletju”.

Italijanski notranji minister in predsednik desničarske Lige Matteo Salvini je v ponedeljek na Twitterju izrazil ostro nasprotovanje financiranju Turčije iz sredstev EU. Kot je zapisal, Turčija “ni in nikoli ne bo del Evrope”.

Turčija je sicer že skoraj 20 let kandidatka za članstvo v uniji, a je od poskusa državnega udara poleti 2016 nazadovala na za povezavo temeljnih področjih, kot so vladavina prava, državljanske pravice in svoboda medijev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine