7.5 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Turčija preiskuje novinarja televizije Fox

Turško tožilstvo je v petek uvedlo preiskavo voditelja na televiziji Fox Haber Fatiha Portakala, potem ko je ta pred dvema tednoma kritiziral turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Preiskujejo ga, ker je domnevno spodbujal druge k kriminalnim dejanjem, poročanje lokalnih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Voditelj je 10. decembra kritiziral pritisk na opozicijo v Turčiji, dejal pa je tudi, da si ljudje v Turčiji ne upajo protestirati niti zaradi dviga cen zemeljskega plina. “Dajmo, imejmo miren protest, protest proti … dvigu cen zemeljskega plina. Dajmo, gremo. Ali smo tega sposobni,” je dejal Portakal.

Iz tožilstva pa so sporočili, da ga zaradi tega preiskujejo, saj domnevajo, da je javno spodbujal druge k kriminalnemu dejanju. Oblasti so komentarje voditelja interpretirale kot poziv k protestom, medtem ko se država spopada z inflacijo, cene pa se dvigujejo.

Voditelj je svoj komentar podal med poročanjem o gibanju rumenih jopičev v Franciji, ki so se začeli kot protesti proti dvigu trošarin in sedaj prerasli v protivladne demonstracije.

Erdogan je zaradi komentarjev večkrat kritiziral voditelja in mu zagrozil, naj se zaveda svojih pristojnosti ali pa ga bo narod kaznoval.

Turški medijski regulator RTUK je zaradi kritiziranja Erdogana ta teden začasno prepovedal dve televizijski oddaji. Do vlade kritična televizija Halk petkrat ne bo smela predvajati ene izmed svojih pogovornih oddaj, novice na televiziji Fox pa prepovedali za tri dni. Obe televiziji sta si pridelali tudi denarno kazen.

Ta teden sta dva turška komika televizije Halk že zaslišali na tožilstvu, ko so ju obtožili razžalitve Erdogana. Kasneje so ju izpustili v zameno za varščino.

Zadnje novice

Sorodne vsebine