16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Turčija bo prihodnji teden odpravila izredne razmere

V Turčiji bodo prihodnji teden odpravili izredne razmere, ki so jih uvedli po poskusu državnega udara julija 2016, je danes potrdil tiskovni predstavnik turškega predsednika Ibrahim Kalin. Odpravo omenjajo sicer že nekaj časa.

 

“Izredne razmere se bodo končale 18. julija. Predsednik jih ne namerava podaljšati,” je po včerajšnji prvi seji nove vlade Recepa Tayyipa Erdogana, ki je slavil na junijskih parlamentarnih in predsedniških volitvah, povedal Kalin.

Dodal je, da se bo s tem upočasnil boj proti terorizmu, ki pa ga bodo nadaljevali v okviru protiteroristične zakonodaje. Če bo Turčija naletela “na novo izredno grožnjo, bomo izredne razmere znova uvedli”, je poudaril, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izredne razmere so po poskusu državnega udara podaljšali sedemkrat. Vse od začetka prve uredbe so skupno odpustili več kot 110.000 javnih uslužbencev, več deset tisoč pa so jih suspendirali. Zadnji odlok, s katerim so odpustili več kot 18.500 javnih uslužbencev, so izdali v nedeljo. Prijeli so tudi več deset tisoč ljudi, vključno z novinarji, ki so kritični do oblasti. Potekajo tudi številna sojenja. Med zahodnimi zaveznicami je Ankara zaradi ukrepov požela veliko kritik.

Vlada kljub temu trdi, da so bile čistke potrebne, da so se znebili “virusa” muslimanskega klerika Fethullaha Gülena, ki ga krivijo za poskus državnega udara. V ZDA živeči klerik vse obtožbe zanika.

Zadnje novice

Sorodne vsebine