10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Tudi zveza Nato verjame, da je ukrajinsko letalo sestrelil Iran

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes zatrdil, da nima razloga, da bi dvomil o poročilih zahodnih držav, ki kažejo na to, da je Iran v sredo sestrelil ukrajinsko potniško letalo s 176 ljudmi na krovu. Je pa nujna temeljita preiskava, je dodal pred izrednim zasedanjem zunanjih ministrov EU v Bruslju.

 

 

“Ne bom šel v podrobnosti naših obveščevalnih podatkov, kar lahko rečem, pa je, da nimam razloga, da ne bi verjel poročilom, ki so jih posredovale različne prestolnice držav članic Nata,” je dejal Stoltenberg.

Vse več zahodnih držav ob navajanju informacij svojih obveščevalnih služb opozarja, da bi lahko strmoglavljenje ukrajinskega letala povzročila pomotoma izstreljena raketa iranskega protiletalskega sistema. Med prvimi so na to opozorile zavezniške Kanada, ZDA in Velika Britanija.

Stoltenberg se je pridružil številnim pozivom k temeljiti preiskavi strmoglavljenja, ki se je zgodilo le nekaj ur po iranskem povračilnem napadu na iraški oporišči z ameriškimi vojaki zaradi likvidacije vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija.

Ravno zaradi suma vpletenosti rakete je nujna temeljita preiskava in sodelovanje iranske strani, je dodal generalni sekretar.

Letalo ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines (UIA) je v sredo strmoglavilo samo tri minute po vzletu. Na letalu so bili večinoma tuji državljani. Med 167 potniki je bilo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci ter dva Ukrajinca. Vseh devet članov posadke je bilo Ukrajincev.

Iran sicer sprva ni bil naklonjen temu, da bi pri preiskavi tragedije sodelovale ZDA, a je Organizacija iranskega civilnega letalstva kasneje sporočila, da lahko pri preiskavi sodelujejo tudi strokovnjaki iz ZDA, Francije, Kanade in družbe Boeing.

V Iran je okoli 50 strokovnjakov poslala tudi Ukrajina in kot je danes sporočil ukrajinski zunanji minister Vadim Pristajko, so že dobili dostop do črnih skrinjic letala, poleg tega pa tudi do delov letala in prizorišča strmoglavljenja. Tudi sicer Iran po njegovih besedah “popolnoma sodeluje”.

Kljub temu da je Iran obljubil celovito preiskavo, televizijski posnetki po poročanju BBC prikazujejo gradbene stroje, kako odstranjujejo razbitine letala, kar sproža skrbi glede morebitne odstranitve pomembnih dokazov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine