11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Tudi venezuelski parlament odslej trdno v Madurovih rokah

Po zmagi socialistov na decembrskih volitvah, ki jih je opozicija bojkotirala, so v torek na položaje prisegli novoizvoljeni poslanci venezuelski poslanci. Kar 256 od 277 sedežev je v rokah stranke predsednika Nicolasa Madura in njegovih zaveznikov.

 

 

Poslanci, zvesti Maduru so v torek v Caracasu slovesno začeli petletni mandat tudi z vrnitvijo portretov Huga Chaveza in Simona Bolivarja na stene. Predsednik parlamenta Jorge Rodriguez je napovedal, da bodo iz poslopja odstranili vse sledi prejšnjih poslancev.

Pred petimi leti so opozicijske stranke dosegle veliko volilno zmago in prevzele nadzor nad parlamentom. Vendar pa dejanske moči niso imele, saj so Madurovi vrhovni sodniki sproti razveljavili vsak njihov ukrep, predsednik pa si je celo omislil svoj vzporedni parlament.

Decembra so v Venezueli brez sodelovanja opozicije potekale parlamentarne volitve, na katerih je zmagala Madurova socialistična stranka. Udeležba volivcev je bila izjemno skromna, le okrog 30-odstotna, številne države na čelu z ZDA pa volitev niso priznale.

Pred petimi leti je nekaj časa kazalo, da bo opozicija sredi hude gospodarske in socialne krize uspela odstraniti Madura z oblasti, njenega vodjo Juana Guaidoja pa je kot legitimnega začasnega predsednika države priznalo več kot 50 držav, med njimi poleg ZDA večinoma države iz EU.

A Nicolas Maduro je sedaj poleg vlade, vojske in sodišč prevzel še parlament, Guaido pa igra vse manj pomembno vlogo tudi med prebivalci Venezuele. Kljub temu je skupaj z opozicijskimi poslanci pripravil spletno zasedanje svojega parlamenta in zagotovil, da se ne bodo vdali.

Opozicijski poslanci so si decembra izglasovali podaljšanje mandata za 12 mesecev, kar je vrhovno sodišče Venezuele nemudoma razveljavilo.

“Za nas je ta skupina nelegitimna in je ne priznavamo, niti njenih oznanil. Predsednik Guaido in nacionalna skupščina sta edina demokratična predstavnika venezuelskega ljudstva, kar priznava mednarodna skupnost,” je sporočil ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Nov parlament so med drugim hitro zavrnile tudi Kolumbija, Brazilija in Urugvaj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine