10.9 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Tudi v ZDA imajo težave z migrantskim valom: Trump na mejo z Mehiko pošilja več kot pet tisoč vojakov!

Pentagon je začel operacijo pošiljanja vojakov na mejo med ZDA in Mehiko, imenovano Zvesti patriot. V naslednjih dneh bo v Teksas, Arizono in Kalifornijo prispelo 5200 aktivnih vojakov ameriške vojske, ki se bodo tam pridružili 2000 pripadnikom različnih nacionalnih gard, ki so pravzaprav rezervisti, poroča STA.

 

Vojaki s seboj peljejo bodečo žico, večina pa ne bo nosila orožja, ampak bodo predvsem logistično pomagali mejnim agentom. Vojakom zakonodaja preprečuje stik ali delo z migranti, s katerimi se ukvarjajo pripadniki zvezne mejne službe.

Na mejnih prehodih so nenehno dolge vrste migrantov in prosilcev za azil, postopki pa trajajo tudi do pet tednov. Zato nekateri migranti prečkajo mejo, ker ob aretaciji takoj sprožijo postopke, če se jim uspe izogniti mejnim agentom, pa ima večina nekoga v ZDA, ki jim bo pomagal do službe ali prebivališča.

Trump je v ponedeljek napovedal, da njegova administracija načrtuje postavitev šotorskih naselij za migrante iz Srednje Amerike, ki prihajajo v ZDA. “Če bodo zaprosili za azil, jih bomo zadržali, dokler bo trajal postopek. Zadržali jih bomo, zgradili bomo šotorska mesta, povsod bomo postavili šotore,” je dejal v pogovoru za Fox News.

“Ne bomo gradili zgradb in za to porabili vse te stotine milijonov dolarjev. Imeli bomo šotore, ki bodo zelo prijetni, in oni bodo čakali in če ne bodo dobili azila, bodo šli ven,” je dodal Trump.

Kakšnih 1500 kilometrov od meje je bila v ponedeljek karavana migrantov, ki je pred dvema tednoma ob glasnih Trumpovih protestih in grožnjah krenila na pot iz Hondurasa. Pred dnevi je štela 7000 ljudi, po zadnjih informacijah jih je zdaj okoli 4000.

V Gvatemali se je pred dnevi oblikovala nova karavana približno 600 ljudi, ki so se v nedeljo zapletli v spopad z mehiško policijo na meji med državama. Umrl je en migrant, v ponedeljek pa se je med prečkanjem mejne reke utopil še najmanj eden.

Zadnje novice

Sorodne vsebine