2.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Tudi v Belgiji z ostrejšimi ukrepi proti covid19 kot v Sloveniji: uvajajo policijsko uro!

Belgija je v petek naznanila nove ukrepe v boju proti vse hitrejšemu širjenju novega koronavirusa v državi – s ponedeljkom se za štiri tedne zapirajo bari in restavracije, med polnočjo in peto uro zjutraj bo v veljavi policijska ura.

 

Belgijski premier Alexander De Croo je ukrepe naznanil po srečanju krizne enote vlade in ob tem posvaril, da primeri novega koronavirusa v državi naraščajo eksponentno. Belgija je ena najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji in je naštela že skupno več kot 10.300 smrtnih žrtev covida-19. V četrtek so poročali o dotlej rekordnih 8271 okužbah v enem dnevu.

Na območju Bruslja so že minuli teden zaprli bare in restavracije, petkova odločitev vlade pa ta ukrep razširja na vso državo. Namestnik premierja Georges Gilkinet je odločitev utemeljil z besedami, da gostinski obrati predstavljajo visoko tveganje za prenos okužbe, z zaprtjem pa se želijo izogniti ponovni uvedbi popolne karantene, kakršno so imeli spomladi.

Razmere so po njegovih besedah z zdravstvenega vidika resne, treba je preprečiti preobremenjenost zdravstvenega sistema. “Naše bolnišnice so polne,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Z uvedbo policijske ure pa želijo oblasti predvsem preprečiti, da bi ljudje na svojih domovih gostili zabave. Od ponedeljka bo po 20. uri tudi prepovedana prodaja alkohola. Poleg tega mora delo do doma po besedah De Crooja postati “norma”. Gledališča in kinematografi zaenkrat ostajajo odprti, a morajo upoštevati ukrepe socialnega distanciranja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine