14.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Tudi na Hrvaške in v BiH epidemija ne popušča; spet rekordne številke

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 8185 testih potrdili 1413 okužb z novim koronavirusom, je danes objavil hrvaški štab civilne zaščite. Umrlo je še osemnajst bolnikov s covidom-19, kar je najviše število smrtnih žrtev v enem dnevu od izbruha epidemije spomladi.

Danes objavljene številke na novo okuženih so nekoliko nižje, kot so bile v drugi polovici prejšnjega tedna, a občutno višje kot prejšnji torek, ko so zabeležili 890 novih primerov. Doslej so najvišje dnevno število na novo okuženih zabeležili prejšnjo soboto, ko so v 24 urah našteli 2421 novih primerov.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je znova največ novih okužb v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 226. V Zagrebu so v minulih 24 urah potrdili 211 novih okužb, v primorsko-goranski županiji pa 125. V istrski županiji je bilo 46 novih primerov.

Na Hrvaškem je trenutno 11.311 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 897 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 57 na ventilatorjih, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so doslej potrdili 38.621 okužb. Doslej je umrlo 470 bolnikov s covidom-19, okrevalo je 26.840 ljudi, izvedli pa so nekaj manj kot 458.000 testov, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je medtem objavil, da so skrajšali čas samoizolacije za ljudi, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi in med samoizolacijo niso razvili simptomov, s 14 na deset dni. Izjema so zaposleni v ustanovah za namestitev starejših in težko bolnih odraslih oseb ter oseb s posebnimi potrebami, za katere še naprej velja 14-dnevna samoizolacija.

Minister za zdravje Vili Beroš je danes na Facebooku objavil, da aktualne razmere silijo vse v zdravstvenem sistemu k izrednemu angažmaju, od zdravnikov primarne zdravstvene zaščite do nujne medicinske pomoči in zavoda za javno zdravstvo do vseh bolnišnic, ki skrbijo za bolnike. “Kot minister za zdravje sem ukazal popolno mobilizacijo celotnega zdravstvenega sistema na Hrvaškem. Zdaj je čas, da pokažemo resnično predanost našem poklicu,” je zapisal Beroš.

Kot je nato pojasnil za regionalno televizijo N1, njegova objava pomeni, da morajo vsi v zdravstvu, vključno z njim, prispevati največ kar lahko, da bi sanirali stanje. Glede na današnje največje dnevno število umrlih je poudaril, da je nujno potrebno uskladiti vse zmogljivosti, da bi ustrezno odgovorili na izzive epidemije. Ocenil je, da obstajajo zadostne rezervne zmogljivosti v hrvaškem zdravstvu, da bi oskrbeli vse, ki bodo zdravljenje potrebovali. Obenem je izpostavil, da ne morejo predvideti, koliko zdravnikov in medicinskega osebja bo še zbolelo s covidom-19 ali pa bo moralo v samoizolacijo.

Potrdil je, da so v preteklih dneh poklicali na pomoč upokojene zdravnike, pa tudi absolvente in študente zaključnih letnikov medicinskih fakultet, naj kot pomožno osebje pomagajo kolegom, ki so vse bolj obremenjeni. Podoben poziv pripravljajo tudi za dijake v medicinskih srednjih šolah, spodbujajo tudi zaposlovanje negovalk, ki so na zavodu za zaposlovanje. Še enkrat je pozval državljane, naj odgovorno spoštujejo vse epidemiološke ukrepe.

V BiH rekordno število okužb in smrti zaradi covida-19

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah po 3137 testih potrdili rekordnih 1555 okužb z novim koronavirusom. Prav tako je zaradi covida-19 v enem dnevu umrlo največ bolnikov doslej, in sicer 21, kažejo podatki zavodov za javno zdravstvo entitet.

Največ okužb, 909, so potrdili v Federaciji BiH. Žarišča okužb so še vedno velika mesta. V Sarajevu, kjer je umrlo sedem bolnikov, so v zadnjem dnevu potrdili 200 novih okužb, v Banjaluki 172, v Mostarju pa 86, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vse več bolnišnic se sooča s porastom okužb med zdravstvenimi delavci. V bolnišnici v Zenici je okuženih sto zdravnikov in medicinskih sester.

Krizni štab Federacije BiH je zato danes vsem bolnišnicam naročil, da izvajajo samo še najnujnejše posege in zdravljenja. Prav tako morajo tretjino svojih kapacitet prilagoditi za bolnike s covidom-19.

Zadnje novice

Sorodne vsebine