18.3 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Tudi evropske borze v novo leto s padci

Evropske borze so se po vzoru azijskih uvodoma obarvale rdeče. Kot poročajo tuje agencije, so vlagatelji zaskrbljeni predvsem zaradi ohlajanja svetovnega gospodarstva, pri čemer še vedno najbolj odmeva, da se je gospodarska aktivnost na Kitajskem decembra prvič v dveh letih skrčila.

Ob 9.45 uri je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 2,11 odstotka nad izhodiščem.

Londonski FTSE 100 je uvodoma padel za 1,88 odstotka vrednosti, CAC 40 na borzi v Parizu pa za 2,61 odstotka. Slabo razpoloženje vlada tudi v Frankfurtu, kjer je DAX izgubil 1,62.

Pesimizem vlada tudi v Aziji. V Šanghaju je SEE Composite danes izgubil 1,15 odstotka, še slabše je bilo razpoloženje v Hongkongu, kjer je Hang Seng izgubil 2,77 odstotka vrednosti. V Tokiu je bila borza danes zaradi praznika zaprta.

Analitiki slabo voljo vlagateljev pripisujejo predvsem skrbem glede ohlajanja svetovne gospodarske rasti. Najbolj na finančnih trgih odmeva nedavno poročilo, ki je pokazalo, da se je obseg gospodarske aktivnosti na Kitajskem decembra prvič v več kot dveh letih skrčil.

Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki meri aktivnost v tovarnah, se je glede na november znižal za 0,6 točke na 49,4 točke. Vrednosti nad 50 točk nakazujejo krepitev, pod 50 pa krčenje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine