9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Tudi Estonija se je odrekla dogovoru ZN o migracijah

Estonija se je pridružila državam, ki so odrekle podporo dogovoru Združenih narodov o migracijah. Estonska vlada na četrtkovi seji namreč ni dosegla soglasja, da naj se Estonija, članica EU in zveze Nato, pridruži omenjenemu dogovoru. Estonska predsednica Kersti Kaljulaid je danes kritizirala odločitev vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je ocenila, je odločitev vlade še več kot zgolj začetek predvolilne kampanje za parlamentarne volitve v državi prihodnje leto.

“Ne moremo sprejeti, da se redna predvolilna kampanja dogaja nekje vmes med lažnimi novicami in sovražnim govorom, vključno z odpovedjo ključnim zadevam estonske zunanje politike, ki smo jo skupaj oblikovali in razvijali zadnjih 27 let,” je dejala estonska predsednica.

Estonski premier Jüri Ratas je ob tem po četrtkovi seji estonske vlade sporočil, da se je vladajoča koalicija ob njeni sestavi dogovorila, da bodo vse odločitve sprejeli sporazumno, da pa žal tokrat niso dosegli tovrstnega konsenza.

V Estoniji je pred tem potekala burna razprava o dogovoru.

Zunanji minister Sven Mikser je na eni strani dogovor podprl, medtem ko sta imela pravosodni minister Urmas Reinsalu in njegova konservativna stranka Pro Patria pravne pomisleke in ocenila, da obstaja nevarnost, da dogovor postane stvar mednarodne prakse, kar bi lahko ogrozilo nacionalne pristojnosti posameznih držav glede migracijskih vprašanj.

Poleg Estonije so podporo dogovoru med drugim odrekle Češka, Bolgarija, ZDA, Avstrija, Madžarska in Avstralija. Slovenska vlada se je v četrtek odločila, da bo Slovenija dogovor podprla.

Dogovor, ki so ga sklenile države, članice Združenih narodov, naj bi sprejeli na vrhu v maroškem Marakešu 10. in 11. decembra. Pravno neobvezujoč dokument naj bi pripomogel k boljšemu globalnemu upravljanju migracij.

Zadnje novice

Sorodne vsebine