10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Tudi drugi krog pogovorov o novi italijanski vladi ni prinesel dogovora

V Rimu se je danes brez dogovora končal drugi krog pogovorov o novi italijanski vladi. Predsednik države Sergio Mattarella je po dvodnevnih posvetovanjih s predsedniki strank ter obeh domov parlamenta sporočil, da ni nobenega napredka in da bo počakal še nekaj dni, potem pa bo iskal izhod iz pat položaja po parlamentarnih volitvah 4. marca.

Ob tem je poudaril, da Italija nujno potrebuje delujočo vlado, in sicer tudi zaradi napetih razmer v svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mattarella nima lahke naloge, saj na volitvah noben od treh političnih blokov – desna sredina, Gibanje pet zvezd in leva sredina – ni dobil absolutne večine glasov, kar bi mu omogočilo samostojno oblikovanje vlade. Po drugi strani so si po stališčih precej različni in nič ne kaže, da se bodo zbližali.

Tudi v četrtek, prvi dan drugega kroga pogovorov so predstavniki strank vztrajali pri svojih stališčih. Populistično Gibanje pet zvezd je tako ponovilo, da bi v vladi sodelovalo z Ligo ali poraženko volitev Demokratsko stranko, izključuje pa možnost sodelovanja s konservativno stranko Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija. A skrajno desna Liga ni pripravljena razdreti zavezništva z Naprej Italijo in vztraja, da brez te stranke, ki je za Ligo druga najmočnejša v desnosredinskem taboru, ni mogoče oblikovati vlade.

Vodja Lige Matteo Salvini je sicer že nakazal nezadovoljstvo s trenutno situacijo. “Če bosta Naprej Italija in Gibanje pet zvezd še mesec dni zavračala drug drugega, se bodo Italijani naveličali, jaz se bom naveličal in lahko gremo samo še ponovno na volitve,” je dejal za državni radio Rai.

Zadnje novice

Sorodne vsebine